Markus Gunshaga, flitig släktforskare och tidigare rötterbloggare, öppnar de gamla ämbetslådorna åt oss och bläddrar bland bördsbrev och skråprotokollHans nya artikel för Släktforskarnas årsbok 2020 heter ”Skråarkiv i släktforskningens tjänst” och är särskilt intressant för den som har hantverkare i släkten.

Markus GunshagaMarkus Gunshaga. Foto: privat.Kanske har du hört ordet ”gesällvandringar”, som beskriver det faktum att gesällerna var tvungna att röra på sig, inhämta mera kunskaper och teknisk/praktisk förmåga, innan de till sist kunde slå sig ned och bli mästare inom sitt skrå. Denna rörlighet är ofta det stora problemet för oss släktforskare eftersom den lämnat mycket få spår efter sig i källorna. Men visst kan det finnas spår, om du vet var du ska leta.

Alla som har hantverkare bland förfäderna – bagare, bleckslagare, krukmakare, guldsmeder – behöver sätta sig in i skråväsendet. Dessa tidiga ”fackföreningar” kan många gånger ge hoppet åter när det gäller att identifiera en hantverkarsläkting. In- och utskrivningsböckerna kan ge ovärderliga ledtrådar om varifrån de till städerna inflyttade hantverkarna egentligen kom. Bördsbreven – ägnade att intyga att den potentielle lärlingen var född i äkta säng – är en annan viktig källa.

Den mycket informativa artikeln innehåller också en länk till en särskild hemsida, där Markus avser bygga upp en förteckning över alla kända svenska skråarkiv med uppgifter om var de rent fysiskt förvaras.

Läs hela den nyttiga artikeln i Släktforskarnas årsbok 2020.

årsbok 2020 3d 2Släktforskarnas årsbok 2020 finns nu att beställa till förköpspris eller som del i prenumerationen Premium Guld.Förköp årsboken nu!

Nu finns Släktforskarnas årsbok 2020 att beställa till förköpspriset 295 kr (ord. pris: 350 kr + frakt). Sista dagen att beställa årsboken till förköpspris är den 30 april. Förköper du årsboken får du den levererad till din brevlåda före midsommar.

Mer om innehållet i Släktforskarnas årsbok 2020

Spara mer med prenumerationspaket

Nytt för i år är att den som redan har en prenumeration hos Rötter sparar ännu mer genom att uppgradera sin nuvarande prenumeration till det förmånliga paketet Premium Guld, där årsboken ingår. Uppgraderar du din prenumeration betalar du endast mellanskillnaden. Logga in på ditt Rötter-konto och gå till sidan för prenumerationer för att se ditt personliga pris.

Förköp eller läs mer om prenumerationerna här

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser