hembygdsportalen
Bygdeband har under några veckor varit nedstängt för att integreras med Hembygdsportalen, som drivs av Sveriges Hembygdsförbund. Nu är flytten genomförd och på Hembygdsportalen kan vi numera söka bland 400 000 historiska bilder knutna till platser runt om i landet.

Nylanseringen av Bygdeband som en del av Hembygdsförbundets portal visade sig ha en oväntat bra tajming. I en tid då många hembygdsföreningar ställer in sina aktiviteter blir arbetet med att dokumentera bygden på webben än viktigare. Även för de av oss som sitter i hemkarantän är nylanserningen välkommen underhållning.

– För många innebär den här tiden stora påfrestningar. Verksamheter ställs in och människor spenderar mycket tid hemma, inte minst äldre personer. Att ge sig ut på webben och utforska Sveriges många platser tror jag kan innebära en ljuspunkt i tillvaron, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges Hembygdsförbund.

Hitta material från 70 000 platser

hembygdsportalen2Materialet i gamla Bygdeband kan du numera söka längst upp till höger i Hembygdsportalen eller via kartfunktionen.
Via kartfunktioner kommer besökarna att kunna ta del av material knutet till cirka 70 000 platser i Sverige, från Norrbotten i norr till Skåne i söder. Om du själv har unik kunskap om dina släktingars hembygd är du förstås varmt välkommen att bidra. Kanske din mormors gamla klassfotografi kan skänka glädje åt fler.

– De som sitter på kunskap om sin hembygd får gärna höra av sig till en hembygdsförening. De behöver ständigt komplettera informationen, inte minst genom identifiering av okända personer på gamla bilder, säger Jan Nordwall.

De 400 000 historiska bilderna och dokumenten har flyttats från webbplatsen Bygeband.se in till hembygdsrörelsens webbportal www.hembygd.se. Hembygdsportalen drivs av Sveriges Hembygdsförbund och har utvecklats av Viggeby data AB.

Gå till Hembygdsportalen

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Ett projekt som innefattande DNA-test på svenskbyättlingar på Gotland och svenskbybor i Gammalsvensk...

Sedan år 2017 har Sveriges Släktforskarförbund delat ut utmärkelser till personer som gjort insatser...

Genom åren har frivilliga krafter hjälpt till att ta fram flera uppskattade hjälpmedel till släktf...

I dag är det Veterandagen, som firas för att hedra dem som har deltagit i militära eller civila huma...

Den som letar efter släktingar i Jönköpingstrakten kan nu glädjas åt fler poster för de tidigare å...

Fler artiklar

Annonser