Eva JohanssonEva Johansson. Foto: privat. Eva Johansson, känd släktforskare och bloggare samt tidigare årsboksredaktör, medverkar i årets upplaga av Släktforskarnas årsbok med artikeln Sjömän som rymde från jobbet.

Att vara sjöman måste betraktas som ett farligt arbete, där vädrets makter, ansvarslösa rederier och besvärliga kaptener, för att inte tala om pirater, kunde ställa till det rejält för den anställde. För många blev det till sist för mycket och när man nådde en lämplig hamn passade man på att avvika. Eva beskriver de arkivkällor som finns till vårt förfogande, framför allt sjömanshusens liggare men också sjöfartsböcker och tidningsnotiser.

Vart tog de då vägen och finns det någon som helst chans att återfinna dem? Kanske, kanske inte – om de klippte alla band och bytte identitet kan det vara näst intill omöjligt. Om inte någon av hans ättlingar får för sig att kolla sin DNA förstås ...

Eva Johansson har bland annat även skrivit boken Släktforska om sjöfolk som ingår i Sveriges Släktforskarförbunds handboksserie för släktforskare.

Läs hela den fascinerande artikeln i Släktforskarnas årsbok 2020.

årsbok 2020 3d 2Släktforskarnas årsbok 2020 finns nu att beställa till förköpspris eller som del i prenumerationen Premium Guld.Förköp årsboken nu!

Nu finns Släktforskarnas årsbok 2020 att beställa till förköpspriset 295 kr (ord. pris: 350 kr + frakt). Sista dagen att beställa årsboken till förköpspris är den 30 april. Förköper du årsboken får du den levererad till din brevlåda före midsommar.

Mer om innehållet i Släktforskarnas årsbok 2020

Spara mer med prenumerationspaket

Nytt för i år är att den som redan har en prenumeration hos Rötter sparar ännu mer genom att uppgradera sin nuvarande prenumeration till det förmånliga paketet Premium Guld, där årsboken ingår. Uppgraderar du din prenumeration betalar du endast mellanskillnaden. Logga in på ditt Rötter-konto och gå till sidan för prenumerationer för att se ditt personliga pris.

Förköp eller läs mer om prenumerationerna här

 

Sök i tidigare årsböcker

Du har väl inte missat att det finns ett sökbart personregister för samtliga årsböcker 1988–2005? Årsbok-Sök är ett hjälpmedel för släktforskare, som har kunnat skapas tack vare ekonomiskt stöd från Rötters Vänner. Arbetet med att utöka registret till senare årgångar pågår fortfarande.

Årsbok-Sök är helt gratis och finns i Faktabanken på Rötter

Prenumeranter på något av Rötters Premium-paket (Bas, Brons, Silver och Guld) kan dessutom läsa Släktforskarnas årsbok 1988 till 2010 i sin helhet i blädderformat digitalt via Rötter.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser