laptop computer keyboard stor

 

För ett tag sedan listade Rötter 50 gratissidor för släktforskare. Nu gör vi en djupdykning i vad vår egen webbplats kan erbjuda. Det mesta i Faktabanken är helt gratis att använda och för Premium-prenumeranter finns ännu mer (läs mer om detta längst ner). Här följer en genomgång av vad du hittar i Faktabanken.

Personer

Avrättade

Åtskilliga tusen personer har under århundradena avrättats i Sverige, flertalet genom halshuggning. I den här databasen samlar Rötters användare uppgifter om dokumenterade avrättningar (alltså inte dödsdomar).

Besök Avrättade

 

barnhus sökDen som har barnhusbarn i Stockholm i släkten kan söka efter dessa i Barnhus-Sök. Barnhus-Sök

Har du barnhusbarn i Stockholm i släkten? Här finns en databas med uppgifter om över 7000 barnhusbarn, hämtade ur rullorna för Allmänna barnhuset åren 1713-1802. Registreringen har gjorts av StorStockholms Genealogiska Förening.

Besök Barnhus-Sök

 

Premium-artikelMedborgarskapshandlingar Premium

Utrikesdepartementets arkiv, numera på Riksarkivet, innehåller många pärlor för en släktforskare. Av särskilt intresse för den som söker sin släkt i andra länder är de svenska konsulatens hemskickade handlingar.

Besök Faktabanken Premium 

 

Premium-artikel

Nationalitetsmatriklar Premium

Nationalitetsmatriklarna är en sorts "husförhörslängd" över svenskar och svenskättlingar i respektive konsulats ansvarsområde. Nationalitetsmatriklarna ger mer eller mindre utförlig information om de enskilda utvandrarna, deras äktenskap, barn, adresser, flyttningar, dödsfall o.s.v.

Besök Faktabanken Premium

 

Personnamn

Vill du ta reda på ursprunget eller stavningen till dina förfäders namn, eller behöver du kanske kontrollera vilket genus ett lite ovanligare namn vanligtvis har? Då är registret Personnamn platsen för dig.

Besök Personnamn

 

16842I Porträttfynd kan du göra sökningar på fritext, landskap, antal män, kvinnor, barn eller djur. Här är Asta Magnusson (född Sandelin), bild #16842 i Porträttfynd.Porträttfynd

Identifierade och oidentifierade porträtt med uppgifter om fotografens namn och hemort. Sök bland 214 000 uppladdade fotografier, leta bekanta ansikten, eller ladda själv upp visitkorts- och kabinettsfotografier ur familjealbumet.

Besök Porträttfynd

 

Samefynd

Att forska om samesläkter kan vara svårt, men tanken med databasen Samefynd är att vara en hjälp för alla sameforskare. Forskar du själv på samesläkter? Registrera dina samefynd här så att framtida forskare enklare kan ta del av dem.

Besök Samefynd

 

Släkt-Sök

I Släkt-sök kan du snabbt få reda på om den släkt du är intresserad av redan finns utredd och publicerad.

Besök Släkt-Sök

 

Tillfällighetsfynd

Forskare som läser gamla kyrkböcker och andra handlingar träffar ofta på personer som nämns på "fel ställe", t.ex. personer som dör långt från hemorten eller barn som föds på resa. Många gånger är det omöjligt att finna dessa uppgifter genom vanlig forskning. I databasen Tillfällighetsfynd finns sådana uppgifter samlade. Förhoppningsvis kan de då upptäckas av forskare som är intresserade av dessa personer. Har du själv påträffat en person på ett oväntat ställe? Då kan du registrera den som ett tillfällighetsfynd!

Besök Tillfällighetsfynd

 

 

Platser

Gravstensinventeringen

Sökbar databas för att bevara viktig information innan gravstenen plockas bort eller bli alltför svårläst. Leta bland de 414485 registrerade gravstenarna som har inventerats och fotograferats sedan slutet av 70-talet.

Besök Gravstensinventeringen

 

Socken-Sök

Socken-Sök är databasen som hjälper dig att snabbt hitta bland socknar, härader, kommuner, landskap och län. Du kan till exempel få svar på var en socken är belägen, var en sockens originalkyrkböcker förvaras och vilken SCB-kod en viss socken har.

Besök Socken-Sök

 

Premium-artikel

Svenska ortnamnSvenska ortnamn finns nu även tillgänglig på webben för den som har en Premium-inloggning.Svenska ortnamn Premium

Den populära databasen finns nu även på webben! Sök bland 403 542 äldre och nyare ortnamn. Ett mycket användbart hjälpmedel, exempelvis om du bara ser en liten del av ett ortnamn i en gammal handling.

Besök Faktabanken Premium

 

 

Läsvärt och sökbart material

Premium-artikel

Biblioteket Premium

Faktabankens bibliotek innehåller 209 avfotograferade och skannade böcker. Det är allt ifrån matriklar till biografier med mera. De flesta böcker är sökbara och samtliga böcker går bra att läsa även i surfplatta. Letar du efter något väldigt specifikt? Då ska du ta en titt i Biblioteket.

Besök Faktabanken Premium

 

Premium-artikel

Genealogisk Ungdoms Tidskrift 1977-1982 Premium

Genealogisk Ungdom var en ungdomsförening för unga släktforskare som existerade 1977-1986. Genealogisk Ungdoms Tidskrift var en av föreningens publikationer som utkom med fyra nummer per år från 1977 till och med 1982.

Besök Faktabanken Premium


Produkt-Sök

Rötterbokhandeln och andra återförsäljare har mycket, men inte allt. I referensbiblioteket Produkt-sök hittar du föreningarnas egna resurser för släktforskare. Det kan vara allt ifrån födda-vigda-döda för en ort, folklivsuppteckningar, fotosamlingar och kyrkogårdshandlingar. Vissa av dem delar föreningarna med sig av gratis, andra är resurser som kan köpas eller som ingår i föreningens medlemsavgift.

Besök Produkt-Sök

 produkt-sökI Produkt-Sök kan du se vilken släktforskarförening som tillhandahåller produkten du söker.

Premium-artikel

Släktforskarnas årsbok 1988-2010 Premium

Släktforskarnas årsbok innehåller längre artiklar om släktforskning och angränsade ämnen i en trevlig mix. Välskrivna och initierade artiklar ger dig nya perspektiv på såväl forskningen som metod som förfädernas liv och miljö, samt tips och inspiration till hur du kan komma vidare med din forskning. Prenumeranter på något av Premium-paketen kan läsa Släktforskarnas årsbok 1988 till 2010 i digitalt blädderformat. Mycket fördelaktigt att kombinera med gratistjänsten Årsbok-Sök (se nedan).

Besök Faktabanken Premium

 

Premium-artikel

Släkthistoriskt Forum Premium

Numera kan alla Premium-prenumeranter läsa tidigare nummer av Släkthistoriskt Forum digitalt via sin Rötter-inloggning! Årgång 1982-2015 finns tillgängliga för Premium Bas-kunder och senare nummer finns för Premium Brons-, Silver- och Guld-kunder.

Besök Faktabanken Premium

 

Premium-artikel

Svenska antavlor Premium

Skriftserien Svenska Antavlor utgavs från 1987 till 2004 av Sveriges Släktforskarförbund och utkom med två häften per år. Leta bland 313 antavlor och uppskattningsvis 50.000 personer, varav flertalet levde på 1600- och 1700-talen.

Besök Faktabanken Premium

 

Wiki-Rötter

Sveriges Släktforskarförbunds egen Wiki och encyklopedi för släktforskare. En Wiki är ett ständigt pågående projekt och det finns alltid artiklar att lägga till, förbättra och uppdatera. Du kan bidra med det du vet, stort eller smått. Läs mer om hur du gör här!

Besök Wiki-Rötter

 

Årsbok-Sök

Du har väl inte missat att det finns ett sökbart personregister för samtliga utgåvor av Släktforskarnas årsbok 1988–2005? Årsbok-Sök är ett hjälpmedel för släktforskare, som har kunnat skapas tack vare ekonomiskt stöd från Rötters Vänner. Arbetet med att utöka registret till senare årgångar pågår fortfarande.

Besök Årsbok-Sök

 

 

Kontakt med andra forskare

anbytarforumEngagerade släktforskarvänner hjälper dig i Anbytarforum.Anbytarforum

Anbytarforum är ett diskussionsforum för släktforskning. Här kan du få hjälp av andra forskare att komma vidare när du stött på problem, att läsa besvärlig handstil, identifiera fotografier och mycket annat. Det är gratis att använda men du behöver registrera dig specifikt i forumet för att kunna skriva.

Besök Anbytarforum

 

Forskarkatalogen

Forskarkatalogen är platsen där släktforskare får kontakt. Du berättar om dina forskningsintressen, tipsar om din hemsida och kan publicera en egen släktutredning. Forskare som delar dina intressen kan kontakta dig och ni utbyter erfarenheter och forskningsresultat. Till gagn för båda. Enkelt, trevligt och smart!

Besök Forskarkatalogen

 

Vad är Rötter Premium?

premium bara ikoner

I januari 2020 lanserade Sveriges Släktforskarförbund fyra nya prenumerationspaket som erbjuder paketpris på populära publikationer som Släkthistoriskt Forum, Släktforskarnas årsbok och det som tidigare hette Rötters Vänner (nu: Premium Bas).

Premium Bas: 99 kr/år

Ger tillgång till allt material på Rötter som är markerat med Premium.

Premium Brons: 199 kr/år

Ger tillgång till material på Rötter som är markerat med Premium + en digital årsprenumeration på Släkthistoriskt Forum.

Premium Silver: 299 kr/år

Ger tillgång till material på Rötter som är markerat med Premium, en digital årsprenumeration på Släkthistoriskt Forum + en årsprenumeration på Släkthistoriskt Forum i brevlådan.

Premium Guld: 499 kr/år

Ger tillgång till material på Rötter som är markerat med Premium, en digital årsprenumeration på Släkthistoriskt Forum, en årsprenumeration på Släkthistoriskt Forum i brevlådan + Släktforskarnas årsbok i brevlådan före midsommar.

Läs mer om prenumerationerna här

Observera att du som redan har någon av ovanstående prenumerationer bara behöver betala mellanskillnaden om du vill uppgradera till en annan prenumeration. Logga in på ditt Rötter-konto och gå till sidan för prenumerationer för att se ditt personliga pris.

 

Annonser