Han är känd bland släkt- och hembygdsforskare som den förre stadsarkivarien i Stockholm tillika krigsarkivarien och arkivrådet vid Riksarkivet. Som pensionär ägnar sig nu Leif Gidlöf åt att skriva böcker och uppsatser om person- och lokalhistoria. Detta är den första artikeln i en serie om författarna som medverkar i Släktforskarnas årsbok 2020. 

Leif Gidlöf 2020Leif Gidlöf. Foto: privat.Leif Gidlöfs artikel i Släktforskarnas årsbok 2020 heter På DNA-jakt efter okänd far och är en fascinerande berättelse om hur man med hjälp av jämförande DNA-studier kombinerade med traditionell släktforskning och en smula tur kan ringa in en tidigare totalt okänd farfars far.

DNA-träffar ger ledtrådar

Metoden bygger på de "träffar" han fått hos olika DNA-aktörer, DNA-släktingar vars gemensamma ursprung han sedan försöker finna. Genom uteslutningsmetoden återstår till sist endast en tänkbar kandidat vars göranden och låtanden han sedan försöker belägga. Har Mr X vid den aktuella tiden befunnit sig på någon plats där det är sannolikt att han kan ha träffat och hunnit lära känna farfars mor?

Läs hela den fascinerande artikeln i Släktforskarnas årsbok 2020.

årsbok 2020 3d 2Släktforskarnas årsbok 2020 finns nu att beställa till förköpspris eller som del i prenumerationen Premium Guld.Förköp årsboken nu!

Nu finns Släktforskarnas årsbok 2020 att beställa till förköpspriset 295 kr (ord. pris: 350 kr + frakt). Sista dagen att beställa årsboken till förköpspris är den 30 april. Förköper du årsboken får du den levererad till din brevlåda före midsommar.

Mer om innehållet i Släktforskarnas årsbok 2020

Spara mer med prenumerationspaket

Nytt för i år är att den som redan har en prenumeration hos Rötter sparar ännu mer genom att uppgradera sin nuvarande prenumeration till det förmånliga paketet Premium Guld, där årsboken ingår. Uppgraderar du din prenumeration betalar du endast mellanskillnaden. Logga in på ditt Rötter-konto och gå till sidan för prenumerationer för att se ditt personliga pris.

Förköp eller läs mer om prenumerationerna här

 

Sök i tidigare årsböcker

Du har väl inte missat att det finns ett sökbart personregister för samtliga årsböcker 1988–2005? Årsbok-Sök är ett hjälpmedel för släktforskare, som har kunnat skapas tack vare ekonomiskt stöd från Rötters Vänner. Arbetet med att utöka registret till senare årgångar pågår fortfarande.

Årsbok-Sök är helt gratis och finns i Faktabanken på Rötter

Prenumeranter på något av Rötters Premium-paket (Bas, Brons, Silver och Guld) kan dessutom läsa Släktforskarnas årsbok 1988 till 2010 i sin helhet i blädderformat digitalt via Rötter.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Nyligen gick den Utah-baserade släktforskningsorganisationen Family Search ut med nyheten att de num...

Temat för Släktforskningens dag den 16 januari 2021 är Samhällets skuggsida i arkivens ljus – ett te...

Nu släpps Sveriges Släktforskarförbunds tjugoförsta handbok, som lär dig mer om släktingarna som til...

Drygt 62 000 personer har tillkommit i Riksarkivets databas Folkräkning 1930. Nu har den som leta...

10 guldkorn på Rötter

Du har väl inte missat att det finns en mängd gratisresurser för släktforskare här på Rötter? I Fakt...

Fler artiklar

Annonser