tunnan webbGruppfoto på vingarna på J29 Tunnan med personal vid Malmen. Foto: Einar Jagerwall/Bild Linköping. Licens: Erkännande-IckeKommersiell (CC BY-NC)
Nu är Årets bok om svensk historia utsedd: De som aldrig kom hem. Omkomna flygare i Flygvapnet under kalla kriget 1946–1989 av Göran Jacobsson och Alf Ingesson Thoor har röstats fram som av Nättidningen Svensk Historias läsare.

De som aldrig kom hemDe som aldrig kom hem. Omkomna flygare i Flygvapnet under kalla kriget 1946–1989 utkom 2019.Under andra världskriget och långt in på 1950-talet byggdes det svenska flygvapnet upp till att bli ett av världens största. Bakgrunden var att freden kändes skör och att det kalla krig som följde fick många länder att rusta upp. I Sverige sökte sig tusentals unga män till flygvapnet för att få sin dröm att flyga uppfylld.

Men den snabba uppbyggnaden av flygvapnet och den likaså snabba tekniska utvecklingen i kombination med ung, oerfaren personal krävde offer. Flygvapnet som organisation hann inte alltid anpassa sig till den växande verksamheten. Jacobssons och Ingesson Thoors bok berättar om de haverier med dödlig utgång som skedde i Flygvapnet under kalla kriget och de totalt 547 flygare som omkom.

Den vinnande boken fick 28 procent av rösterna. På andra plats kom Karin Månsdotter. Drottningens revansch av David Lindén och trea Sverige vid avgrunden 1808–1814 av Dag Sebastian Ahlander.

Läs mer om alla de nominerade titlarna på Nättidningen Svensk Historias webbplats

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Rötters databas Porträttfynd är under ständig utveckling. Nu har en ny löpande tidsgräns införts, so...

När fartyget Titanic förliste på sin jungfrufärd följde över 1500 personer med ner i djupet. Lantbru...

Markus Gunshaga, flitig släktforskare och tidigare rötterbloggare, öppnar de gamla ämbetslådorna åt ...

Bygdeband har under några veckor varit nedstängt för att integreras med Hembygdsportalen, som drivs ...

Riksarkivet kommer under våren att genomföra underhållsarbete på webbplatsen (riksarkivet.se).  Arb...

Fler artiklar

Annonser