tunnan webbGruppfoto på vingarna på J29 Tunnan med personal vid Malmen. Foto: Einar Jagerwall/Bild Linköping. Licens: Erkännande-IckeKommersiell (CC BY-NC)
Nu är Årets bok om svensk historia utsedd: De som aldrig kom hem. Omkomna flygare i Flygvapnet under kalla kriget 1946–1989 av Göran Jacobsson och Alf Ingesson Thoor har röstats fram som av Nättidningen Svensk Historias läsare.

De som aldrig kom hemDe som aldrig kom hem. Omkomna flygare i Flygvapnet under kalla kriget 1946–1989 utkom 2019.Under andra världskriget och långt in på 1950-talet byggdes det svenska flygvapnet upp till att bli ett av världens största. Bakgrunden var att freden kändes skör och att det kalla krig som följde fick många länder att rusta upp. I Sverige sökte sig tusentals unga män till flygvapnet för att få sin dröm att flyga uppfylld.

Men den snabba uppbyggnaden av flygvapnet och den likaså snabba tekniska utvecklingen i kombination med ung, oerfaren personal krävde offer. Flygvapnet som organisation hann inte alltid anpassa sig till den växande verksamheten. Jacobssons och Ingesson Thoors bok berättar om de haverier med dödlig utgång som skedde i Flygvapnet under kalla kriget och de totalt 547 flygare som omkom.

Den vinnande boken fick 28 procent av rösterna. På andra plats kom Karin Månsdotter. Drottningens revansch av David Lindén och trea Sverige vid avgrunden 1808–1814 av Dag Sebastian Ahlander.

Läs mer om alla de nominerade titlarna på Nättidningen Svensk Historias webbplats

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Just nu är efterfrågan stor på kunniga webbföreläsare. Vill du också föreläsa? Skapa din profil här ...

Läsprov ur Stockholmsforska

För en dryg vecka sedan släpptes boken Stockholmsforska som verkar ha varit en efterlängtad titel fö...

Historiska hundar i Porträttfynd

I det senaste numret av Släkthistoriskt Forum får du veta mer om släktens fyrbenta medlemmar. I Po...

Har du sett program som ”Det sitter i väggarna” på TV och undrar hur du själv kan få fram spännande ...

Släktens religiösa rebeller

Nu har ett nytt nummer av Släkthistoriskt Forum kommit och den här gången får du veta mer om bland a...

Fler artiklar

Annonser