2020 1 litenFinns det något mer passande sätt att fira Alla hjärtans dag än med ett alldeles färskt nummer av Släkthistoriskt Forum? Årets första nummer har nu landat i prenumeranternas brevlådor – och för en del även på nätet.

I det här numret lär vi känna släktens drängar, bokhållare och hembiträden – tjänstefolk från tidig svensk historia till det tidiga 1900-talets borgerskapshem.

Tjänarnas tillvaro reglerades av tjänstehjonsstadgan som gjorde entré år 1664. Denna kom sedan att förändras över tid ända fram till 1926. Det är lätt att föreställa sig att alla tjänare var kuvade och kom från fattigare förhållanden, men på de större godsen kunde det finnas tjänstefolk från flera olika samhällsskikt, även adeln.

Södermanland, släktmysterier och mitokondrie-dna

I DNA-frågan berättar Peter Sjölund om poängen med att testa mtDNA, det vill säga det DNA som vi enbart ärver från våra mödrar.

Eva Johansson löser släktmysterier med hjälp av en liten vigselnotis i kyrkboken, och går igenom skatterna som gömmer sig i det omfattande materialet i Västerås stadsarkiv.

Den som söker sina rötter i Södermanland kan finna allt ifrån adel och godsherrar till lotsar och smugglare. Landskapet visar upp en lika brokig natur som bebyggelsen och folkkulturen, och klasskillnaderna var stora.

Du får även läsa om hur det var att arbeta som brandman på 1700-talet, hur du söker släktingarna i Nationella Arkivdatabasen, och inte mindre än 3 x 20-tal.   

Tidningen digitalt

Nytt för i år är att den som prenumererar på paketen Premium Brons, Silver och Guld kan läsa tidningen digitalt. Gör så här:

  • Logga in på ditt Rötter-konto
  • Gå till sidan Faktabanken och välj på kategorin Premium
  • Klicka på tidningen för att läsa

Läs mer om våra prenumerationspaket

Du kan som vanligt även köpa tidningen som lösnummer i Rötterbokhandeln. 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Det finns några kända Louis De Geer och i den här veckans gravsten får vi lära känna en av dem som h...

Nyligen har det beslutats att över 500 000 norska dagstidningar från början av 1800-talet fram till ...

I USA uppmärksammas just nu ett fall där dna-släktforskning har bevisat en morddömd mans oskuld efte...

Nu är Årets bok om svensk historia utsedd: De som aldrig kom hem. Omkomna flygare i Flygvapnet under...

Gör dig redo för tre fullspäckade dagar i Stockholm om Skandinaviens skogsfinnar, med bland annat dn...

Fler artiklar

Annonser