640px Home DNA Testing Kit Tube 47400098641Foto: Tony Webster [CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)]


Igår rapporterade Sveriges Radio Östergötland om att polisen har fått träffar på dna från dubbelmordet i Lindköping 2004 i släktforskningsdatabasen Gedmatch. Är polisen dubbelmördaren på spåren?

Dna-sökningen på mördarens dna har gett "visst resultat" enligt P4 Östergötland, men i en intervju med radiokanalen sätter polisens förundersökningsledare Jan Staaf ändå sitt hopp till att det ska leda till ett genombrott, som den sista åtgärden man har att ta till för att ta fast dubbelmördaren.

peter sjolund privatPeter Sjölund. Foto: privat

Dna-släktforskningsexperten Peter Sjölund är en av de släktforskare som har hjälpt polisen. Han är försiktigt positiv till det nyligen framkomna resultatet.

– Men det kommer inte att bli lätt. Träffarna är inte så nära som man skulle önska och det beror på att det totala antalet matchningsbara personer i databasen har gått från att ha varit drygt 2 miljoner för knappt ett år sedan till att numera vara
150 000–200 000 personer.

Företagen mer restriktiva

Att gå via kommersiella släktforskningsdatabaser har visat sig inte vara det enklaste för den svenska polisen. Under de senaste åren har man försökt få till stånd samarbeten och även om vissa framsteg har gjorts har polisen också stött på rejäla bakslag.

Gedmatch har gått från att ha låtit användarnas profiler fria och sökbara för alla, inklusive polisen, till att numera bara medge polisen viss åtkomst till de profiler där användarna aktivt gett sitt medgivande till polisiära matchningar. Peter Sjölund berättar att det var i maj förra året som den stora åtstramningen skedde, efter en hetsig debatt kring användarnas integritet i amerikanska medier. Efter det har antalet matchningsbara profiler för polisen sjunkit till en tiondel av det ursprungliga antalet.

– Så man kan säga att den svenska polisen har haft en väldig otur med tajmingen, då man skickade in mördarens dna först i augusti förra året.

Ett i Sverige betydligt större släktforskningsföretag, Family Tree DNA, såg ett tag ut att öppna upp för att polisen skulle få använda databasen för att försöka lösa särskilt grova brott. Men även de har backat. I dag får bara den amerikanska polisen söka i databasen. Men enbart med särskilt tillstånd, gällande särskilt grova brott och bland företagets användare som aktivt gett sitt medgivande. Även här slog dörren igen rakt framför näsan på den svenska polisen, som inte alls har fått använda sig av databasen.

Mer i Vetenskapens värld

Vad som kommer att hända härnäst är Peter Sjölund förtegen med. Men nu på måndag kommer han att medverka i Vetenskapens värld, där han bland annat kommer att prata om polisens arbete med att med hjälp av dna-släktforskning lösa grova brott.

– Vi kommer att prata om det senaste som hänt, i det här fallet och i andra. Bland annat har den kroatiska polisen haft framgångar i fallet med "Ekebymannen", som hittades död utanför Helsingborg 2003. Det är väldigt spännande, då det är det första fallet i Europa där dna-släktforskning har kunnat användas för att ta reda på varifrån ett oidentifierat mordoffer kommer, säger Peter Sjölund.

Vetenskapens värld sänds på måndag den 17 februari, kl 20.00 på SVT 2. Programmet kan ses på Svtplay från söndag natt.

Annonser