En ny version av Begravda i Sverige är på gång. I Begravda i Sverige 3, som planeras komma ut på dvd och usb under nästa år, kan vi vänta oss en hel del nya poster.


Den senaste versionen av databasen, Begravda i Sverige 2, kom 2012 och innehåller sammanlagt drygt 6,4 miljoner begravda från cirka 3 000 kyrkogårdar, eller 95 procent av alla digitalt registrerade i Sverige fram till våren 2012.

begravda i sverige 2 dvd usbBegravda i Sverige 2 kom ut 2012.Produkten var resultatet av ett samarbete mellan Sveriges Släktforskarförbund och kyrkogårdsförvaltningarna. När det senast begav sig var det en del församlingar som inte kunde bidra, eftersom deras underlag ännu inte var helt digitaliserat.

Johanna Schillerström, kanslichef på Sveriges Släktforskarförbund, hoppas att fler församlingar ska kunna bidra den här gången.

– Planen är att vi nu under året ska påbörja arbetet med att komplettera Begravda i Sverige. Det hänger på att vi får ett gott samarbete med Sveriges kyrkogårdsförvaltningar, eftersom det är deras material som ligger till grund för produkten.

Utökad och mer komplett

År 2021 har det gått nästan tio år sedan Begravda i Sverige 2 släpptes och därför är det en hel del poster som kommer att tillkomma. Många har begravts på svenska kyrkogårdar sedan dess och förhoppningen är att den nya versionen även ska innehålla begravda från de församlingar som inte kunde bidra till den senaste versionen. Arbete med kontroll och kompletteringar av det befintliga materialet kommer också att genomföras.

Bidrar med viktiga pusselbitar

För släktforskare är Begravda i Sverige en viktig produkt, som kan bidra med viktiga pusselbitar när släktingarnas liv och död kartläggs. Inte minst när det kommer till "borttappade" anor, som kanske har avlidit och begravts långt ifrån hemorten. I databasen kan du bland annat få fram förnamn, efternamn, födelsedatum, dödsdatum, yrke och ort där personen är begravd.

– En ny version är efterlängtad. Det är många som har undrat om det inte är dags nu. Vi hoppas kunna släppa Begravda i Sverige 3 under nästa år, säger Johanna Schillerström.

Läs mer om Begravda i Sverige 2 i Rötterbokhandeln

 
Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Det finns några kända Louis De Geer och i den här veckans gravsten får vi lära känna en av dem som h...

Nyligen har det beslutats att över 500 000 norska dagstidningar från början av 1800-talet fram till ...

I USA uppmärksammas just nu ett fall där dna-släktforskning har bevisat en morddömd mans oskuld efte...

Nu är Årets bok om svensk historia utsedd: De som aldrig kom hem. Omkomna flygare i Flygvapnet under...

Gör dig redo för tre fullspäckade dagar i Stockholm om Skandinaviens skogsfinnar, med bland annat dn...

Fler artiklar

Annonser