1949 SuM foto028396 beskuren"Husbyggande fru i Nacksta" 1949. En kvinna och en katt vid ett villabygge på Sallyhillsvägen 69. Foto: Norrlandsbild/Sundsvalls museum. Bilden är beskuren. Licens: Erkännande-IckeKommersiell (CC BY-NC)
Nytt år innebär nya släktingar i Riksarkivets SCB-utdrag födda, vigda, döda. Men även att nya församlingsböcker görs tillgängliga. Vid årsskiftet släpptes inte mindre än 1400 digitaliserade volymer från främst kyrkoarkiv.

I enlighet med de gällande sekretessreglerna på 70 år har Riksarkivet vid årsskiftet släppt cirka 1400 digitaliserade volymer från huvudsakligen kyrkoarkiv och 154 volymer i SCB-utdrag födda, vigda, döda. Fler volymer kommer att släppas kontinuerligt då sekretessgranskningen av aktuella volymer fortfarande pågår.

Varför är vissa församlingsböcker sekretessbelagda trots att de börjar långt innan sekretessgränsen?

Jo, även om sekretessgränsen för död- och begravningsböcker är 70 år kan det i praktiken vara så att en viss församlingsbok sträcker sig mycket längre bakåt i tiden än så. Det är den senaste anteckningen i volymen som styr när volymen får släppas.

Om vi till exempel tar en mindre församling, vars dödbok sträcker sig från 1910 fram till 1953 ska sekretessgränsen egentligen gå vid 1949 (i skrivande stund), men i praktiken går den redan från 1910. Det beror på att man inte kan ”släppa” en hel dödbok fri som innehåller sekretessbelagda uppgifter.

1900 taletLästips: Daniel Johnsons guide till hur man släktforskar på 1900-talet är en liten guldgruva. Många andra källor finns

Det man då kan göra är att söka sina släktingar i andra källor. Till exempel sträcker sig Sveriges dödbok fram till och med 2017.

Det finns också folkräkningar på dvd och i Arkiv Digital. Man kan också beställa uppgifter direkt från Skatteverket.

I den här skriften författad av Daniel Johnsson får du mängder av tips på hur du släktforskar på tiden efter sekretessgränsen. (bild till höger)

Till det nya digitaliserade materialet:

Sök i Riksarkivets kyrkoarkiv

Till SCB födda, vigda, döda 1860–1949

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Det finns några kända Louis De Geer och i den här veckans gravsten får vi lära känna en av dem som h...

Nyligen har det beslutats att över 500 000 norska dagstidningar från början av 1800-talet fram till ...

I USA uppmärksammas just nu ett fall där dna-släktforskning har bevisat en morddömd mans oskuld efte...

Nu är Årets bok om svensk historia utsedd: De som aldrig kom hem. Omkomna flygare i Flygvapnet under...

Gör dig redo för tre fullspäckade dagar i Stockholm om Skandinaviens skogsfinnar, med bland annat dn...

Fler artiklar

Annonser