trio portratt
Under julen är det många av oss som har lite tid över och hälsar på släktingar. Passa då på att dokumentera släktens porträttbilder! Passerar vi 210 000 bilder i databasen Porträttfynd kommer vi att lotta ut fina priser bland alla er som bidragit.

Sedan det 200 000 porträttet laddades upp i Porträttfynd i februari i år har över 8000 porträtt tillkommit i databasen. Det är ett fantastiskt jobb som de som bidrar till databasen har gjort, till stor glädje för oss alla. Nu uppmanar vi alla er som hittills inte har provat på att ladda upp porträttbilder att göra det också. Passerar vi 210 000 porträtt i databasen i januari kommer vi att lotta ut fina priser bland er som bidragit till databasen.

Porträttfynd skapades 2002 för att hjälpa släktforskare att ta reda på vilka de anonyma porträtten i deras album föreställer. I bildernas kommentarsfält samlas information om många av porträtten, de avporträtterade eller om fotografen. Under de knappt 17 år som Porträttfynd har funnits har många fått ta del av bilder på släktingar och en del har till och med fått hjälp med att identifiera personer på sina porträtt genom Porträttfynd.

Så går du till väga

Hjälp fotografiRamen runt fotografiet ska inte beskäras. En felaktig bild som den till höger riskerar att inte godkännas.A. Skanna
Skanna in din bild i jpeg/jpg-format. Var noggrann med att den ligger rakt – så blir det enklare att beskära den sedan.

B. Beskär
Öppna den inskannade bilden i valfritt bildbehandlingsprogram. Till exempel Paint duger bra. Beskär bilden så precist som möjligt, men utan att beskära själva innehållet. Hela bildens framsida, inklusive text, skall finnas med. En beskuren bild, se exemplet med rött kryss, kommer inte att godkännas.

C. Spara
Spara sedan bilden i jpeg-format. Bildens storlek får vara max 8MB tung. Bildens pixel-storlek omvandlas vid uppladdningen och numera är den maximala storleken i Porträttfynd satt till 1240 pixlar utifrån den längsta sidan av bilden. Men tänk på att alltid spara en kopia på den inskannade bilden i din dator innan du börjar anpassa storleken. Så har du ett högupplöst original för din egen del.

Skanna  med mobilen

Vill du lägga upp dina bilder i Porträttfynd men saknar skanner? Då kan du använda dig av din mobiltelefon i stället. Det är ett bra alternativ om du till exempel är hemma hos en släkting som inte har skanner, är på resa, eller inte har möjlighet att låna hem ett fotografi.

Numera finns riktigt bra fotoskanningsteknik att ladda ned som app till din mobiltelefon eller platta. De mobila skannrarna hjälper dig att räta upp, vinkla rätta och tvätta bort reflektioner som kan uppstå när man tar ett vanligt fotografi av en bild ur ett album.

smartphone m skanner3

smartphone m skanner2

Använder du till exempel Googles skanner med ett Google-konto kopplat till din mobil tankas den automatiskt upp till molntjänsten Google Photos. Har du inte ett sådant konto sparas bilderna i din telefons kamerarulle.

Det finns en uppsjö av olika mobil-skanners och en av de enklare är den från Google Foto. Du hittar den här:

För andriod

För iOS-enheter

Lägga upp i Porträttfynd

ladda uppPorträttfynd hittar du i Rötters Faktabank. I menyn till vänster hittar du länken "Ladda upp porträtt" när du klickar på den kommer du att bli ombedd att logga in på Rötter om du inte redan är inloggad. Har du ännu inte ett konto på Rötter kan du skapa ett här (kostnadsfritt). Sedan går du till "Ladda upp porträtt" och sätter igång. Vid varje moment finns hjälp med utförliga instruktioner.

Här kommer du direkt till uppladdningssidan (om du är inloggad)

Upphovsrätt

Bilderna i Porträttfynd är äldre så kallade visitkorts- och kabinettsporträtt och är tagna mellan omkring 1850-talet fram till omkring 1920-talet. Porträttfotografier av det slaget, som inte anses nå verkshöjd och där fotografen för länge sedan gått bort, är upphovsrättsfria och därmed fria att spara och användas. Men självklart är det viktigt att fortfarande respektera både de avbildade och fotografen. Det gör du genom att alltid uppge fotografens namn och gärna allt du vet om bilden när du delar den vidare.

Att bevara kunskapen om bilderna är ett av Porträttfynds viktigaste uppgifter. Här kommer bilderna och eventuell information om de avporträtterade att finnas i förhoppningsvis hundratals år framöver. Gissa om framtidens släktforskare kommer att göra porträttfynd!

Gå till de senast uppladdade porträtten

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser