officerare ur exercisskvadron vid livregementets husarer K 3 i Skövde 1899Grupporträtt av officerare ur exercisskvadron vid livregementets husarer K 3 i Skövde 1899. För namn, se mer info nedan. Foto: Okänd fotograf/Armémuseum.
Centrala Soldatregistret uppdateras kontinuerligt och under det senaste året är det framför allt de viktiga familjeuppgifterna som många poster har kompletterats med. Har du soldater i släkten och sökt i registret förr kan det alltså vara en god idé att göra ett återbesök.

Framför allt är det soldater i Dalsland, Småland och Dalarna som har kompletterats med nya uppgifter genom idogt arbete i de olika lokala registren som levererar till det Centrala Soldatregistret. Det totala antalet poster har ökat något men det är just den viktiga familjen som har blivit mer framträdande med de uppgifter som tillkommit under det senaste året.

3,5 miljoner nämnda

Grunduppgifterna i det Centrala Soldatregistret är hämtade från det militära rullmaterialet. När registret startade vid Stifts- & landsbiblioteket i Skara 1983 var det som ett register över den menige soldaten, upp till graden distinktionskorpral. Databasen innehåller i dag omkring 510 000 uppgifter om de indelta soldater som tjänstgjorde mellan 4/12 1682 och 31/12 1901 i det yngre indelningsverkets organisation. Här finns även uppgifter om hustru, barn och i vissa fall föräldrar. Det gör att om man räknar ihop genomsnittet av barn som i det registrerade materialet är 4,6 i varje soldatfamilj, 1,9 av föräldrarna som finns noterade och en hustru för varje soldat blir det totala antalet personer som nämns i Centrala Soldatregistret i dag omkring 3 500 000 (avseende åren 1682-1901). Även bostaden, det lilla soldattorpet har registrerats.

Mer om databasen

Centrala Soldatregistret är den självklara utgångspunkten för dig som vill veta mer om dina militära anfäder. Databasen, som är gratis och öppen för alla är ett samarbete mellan Centrala Soldatregistret i Axvall (som äger basen) och Linköpings Universitet, besöks årligen av nästan en miljon forskare.

Uppgifterna du hittar i Centrala Soldatregistret är avgiftsfria, men att ta del uppgifter om soldaten från externa register kan kosta, då det upp till varje register att själva bestämma om avgift. Det centrala registret består av lokala soldatregister och registreringen görs ideellt av föreningar eller privatpersoner runt om i Sverige. Kontaktuppgifter till de lokala soldat­registren hittar du under fliken Kontakter på hemsidan www.soldatreg.se

Hitta till databasen

 Du kommer till sökformuläret genom att följa länken Databasen under fliken SÖK SOLDAT. Direktlänken till söksidan är www.ep.liu.se/databases/soldatregister/search.sv.aspx

Så söker du, steg-för-steg

cent soldatreg

1. Soldatens för- och efternamn

(soldatnamn) skrivs i samma fält med efternamnet först och med mellanslag mellan efter- och förnamnet. Alltså: Efternamn Förnamn. Du kan söka antingen på efternamnet eller på förnamnet eller båda samtidigt om du känner till det fullständiga namnet. Exempel: Fröjd Johan. Systemet är inte känsligt för versaler eller gemener. Ange inget kommatecken mellan namnen.

Fältet är automatiskt trunkerat vilket betyder att om man söker på ett namn så visas också de namn där det du sökt på utgör en del. Exempel: Söker du på ”Holm” visas alla poster som innehåller frasen ”Holm” exempelvis Holmgren, Holmkvist, Söderholm, Cederholm osv.

2. Släktnamn

Släktnamnet är det namn soldaten hade innan han fick sitt soldatnamn. I de allra flesta fall hans patronymikon. Fältet består av endast efternamnet.

3. Född och död, datum

Här ska du inte skriva in några komman, bindestreck eller mellanslag. Sök på år, månad och dag så här: 18780912 eller på endast årtal eller årtal och månad enligt samma princip.
I rutorna för antagen och avsked ska du söka på bara årtalet. I den fullständiga posten är bara årtalet synligt.

4. Regemente och kompani

Dessa två fält har också automatisk trunkering. Försök därför att ange ett så exakt sökord som möjligt. Namnet på kompaniet är registrerat enligt C Grills stavning/benämning. Till vänster på uppslaget har du en lista med de regementen som ingår i soldatregistret i dag.

5. Rote och Socken

Rotenamnet är registrerat med modern stavning om stavningen skiljer sig från Grills. Socknens namn ska skrivas med modern stavning.

Källa: Centrala Soldatregistret

Tips!

Missa inte den ypperliga ordlistan som finns på soldatreg.se. Den innehåller ett urval ord som du stöter på i det militära historiska materialet och här hittar du även ord med en lokal anknytning skrivna på ett dialektalt sätt.

Mer om bilden: Grupporträttet ovan finns i Armémuseums samlingar och har alltså ingenting formellt med Centrala Soldatregistret att göra. Här är bildens källa för dig som vill veta mer: https://digitaltmuseum.se/021017285792/grupportratt-av-officerare-ur-exercisskvadron-vid-livregementets-husarer. Här kan du se namnen på de som syns på fotografiet: https://digitaltmuseum.se/021017285792/grupportratt-av-officerare-ur-exercisskvadron-vid-livregementets-husarer

Delar av innehållet i den här artikeln har tidigare publicerats i Släkthistoriskt Forum nummer 1 2019. Här kan du läsa hela artikeln i PDF-format: Nätkällan: Centrala Soldatregistret - Släkthistoriskt Forum

SHF nr 1 2019 uppslag nat kallan webb

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

I dag är det Veterandagen, som firas för att hedra dem som har deltagit i militära eller civila huma...

Den som letar efter släktingar i Jönköpingstrakten kan nu glädjas åt fler poster för de tidigare å...

Sveriges Släktforskarförbunds nyhetsbrev Angeläget ges ut två gånger om året och innehåller viktig i...

MyHeritage är ett av de största släktforskningsföretagen på den svenska marknaden, inte minst när ...

Nu är det bara några få dagar kvar att söka i Kungliga bibliotekets tidningsdatabas, så det gäller...

Fler artiklar

Annonser