Släktforskningsföretaget Arkiv Digital fortsätter att förvärva lokala register genom att ingå samarbeten med släktforskarföreningar. Det senaste, som ingåtts med Föreningen Släktdata, innebär att 1,6 miljoner registerposter länkas samman med företagets bilddatabas under nästa år.

Föreningen Släktdata berättar på sin hemsida att de kommer att dela de flesta av sina register med Arkiv Digital. Undantag är register där upphovsmannen/kvinnan uttryckligen har motsatt sig att registren skall kunna delas. Hans Erik Englund, Föreningen Släktdatas ordförande, är nöjd med samarbetet.

hanserik englundHans Erik Englund. Foto: Föreningen Släktdata.– Det känns bra, fördelen för oss är att våra registerposter nu kommer att bli ihopkopplade med Arkiv Digitals bilder på originalkällan. Det gör att man enkelt kommer direkt till rätt kyrkbok. Arkiv Digital ska även hjälpa oss att hantera rättningarna av registren, säger han.

Föreningen Släktdata har under många år samlat register till kyrkböcker som ställts till föreningens förfogande av släktforskare från olika delar av landet, som har lagt ner ett omfattande frivilligt arbete med att digitalisera kyrkböcker från framför allt västra Sverige.

Registren, som gäller födda, vigda och döda, finns sedan tidigare tillgängliga på Föreningen Släktdatas hemsida och Hans Erik Englund understryker att de kommer att finnas kvar där, sökbara och helt gratis, även i fortsättningen.

Vill ingå fler samarbeten

mikael karlsson webbMikael Karlsson, VD på Arkiv Digital. Foto: Sveriges Släktforskarförbund.För Arkiv Digitals kunder kommer de nya registerposterna underlätta släktforskningen genom att man kan direktsöka på namn, årtal, plats med mera. När man hittat rätt person går det sedan enkelt att klicka sig vidare till originalkällan för att kontrollera uppgifterna. Arbetet med att koppla samman registerposterna med kyrkböckerna påbörjas nästa år och de här nya uppgifterna kommer att bli tillgängliga för Arkiv Digitals kunder under kommande år.

Arkiv Digital har ambitionen att publicera fler personregister, både sådana som företaget har tagit fram på egen hand och sådana som släktforskarföreningar runt om i Sverige har skapat genom åren.

– Vi vill gärna att släktforskarföreningar tar kontakt med oss om de har register till kyrkböcker eller andra gamla handlingar, säger Mikael Karlsson, VD för ArkivDigital.

Föreningen Släktdata

testlogga 2015

Föreningen Släktdata har funnits sedan 1989 och är en ideell förening som har som huvudmål att göra så många avskrivna kyrkböcker som möjligt helt fritt tillgängliga för släktforskning.

Släktdatas sökdatabas som är fritt tillgänglig för alla finns på webbadressen www.slaktdata.org

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Nyligen lanserades flera förmånliga prenumerationspaket för dig som läser Släkthistoriskt Forum och ...

Det finns några kända Louis De Geer och i den här veckans gravsten får vi lära känna en av dem som h...

Nyligen har det beslutats att över 500 000 norska dagstidningar från början av 1800-talet fram till ...

I USA uppmärksammas just nu ett fall där dna-släktforskning har bevisat en morddömd mans oskuld efte...

Nu är Årets bok om svensk historia utsedd: De som aldrig kom hem. Omkomna flygare i Flygvapnet under...

Fler artiklar

Annonser