Residenset i KarlstadKinship center har i dag sina lokaler ståtliga huset kallat Residenset i Karlstad. Var det kommer att hålla hus i framtiden är oklart. Foto: I99pema, Wikimedia commons, under licensen Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported.
Föreningen Kinship center blir helt utan bidrag från Karlstad kommun nästa år. Det innebär att hela verksamheten i Karlstad måste läggas ner och 18 personer sägas upp.

På Kinship center jobbar man med svensk migrationshistoria. I den ståtliga residensbyggnaden mitt i Karlstad har arkivet, med en stor samling dokument om utvandringen till Amerika, varit tillgängligt både för allmänhet och forskare.

Kinship center tog över det då konkursdrabbade Svenska Migrationscentret i Karlstad år 2017 och sedan dess har arkiv och verksamhet kunnat drivas vidare med bidrag från både kommunen, Region Värmland och ett antal stiftelser.

Men för nästa år kommer bidragen från kommunen att vara lika med noll. Även Region Värmland flaggar för att man kommer att ta motsvarande beslut i december. Det innebär att hela verksamheten i Karlstad måste läggas ner och 18 anställda får gå, rapporterar tidningen Värmlands Folkblad. Vad som händer med arkivet är inte klart i dagsläget, men enligt samma artikel finns det en möjlighet att det flyttar till Växjö.

I artikeln förklarar man från kommunstyrelsens håll att de uteblivna bidragen är en konsekvens av att Karlstad just nu befinner sig i ett "tuffare ekonomiskt läge".

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

När fartyget Titanic förliste på sin jungfrufärd följde över 1500 personer med ner i djupet. Lantbru...

Markus Gunshaga, flitig släktforskare och tidigare rötterbloggare, öppnar de gamla ämbetslådorna åt ...

Bygdeband har under några veckor varit nedstängt för att integreras med Hembygdsportalen, som drivs ...

Riksarkivet kommer under våren att genomföra underhållsarbete på webbplatsen (riksarkivet.se).  Arb...

Släktforskningsföretaget My Heritage bjuder på förströelse i dessa ansträngda tider. Nu gör det si...

Fler artiklar

Annonser