arkivens dag2019Sveriges arkiv bjuder in till en historisk skattjakt den 9 november. Alla arrangemang är gratis och öppet för alla. På hemsidan kan du se vad som händer i din närhet.

Ordet skattgömma passar bra som beskrivning av arkiven där vårt gemensamma minne finns bevarat. I arkiven finns ögonvittnesskildringarna från historien och här finns spåren som visar hur vår samtid utvecklats.

I år firas Arkivens dag i hela Norden, nu på lördag den 9 november, under det gemensamma temat "Gömt eller glömt?".

Årets tema har inspirerat arkiven att gräva fram spännande dokument som hittills antingen har gömts eller glömts. Följ med på en historisk skattjakt och hitta din egen gömda och kanske glömda historia.

Glömda personer och platser

bakom tapetenBakom tapeterna på gården Kisslings i Fole göms ett släktarkiv som använts för att isolera mot drag. Fragment av dokumenten förvaras på Landsarkivet i Visby. Fotograf: Dan ”Danne Pe” Pettersson.

I bland annat Fjärås i Kungsbacka och Torsås uppmärksammar man porträttfotografier. Vilka personer föreställer fotografierna och vad berättar bilderna om dessa personer? I Kristianstad vill man ha hjälp med att identifiera personer och platser på fotografier.

I bland annat Nacka, Halmstad och Kungsbacka uppmärksammas kvinnohistoria. Den queera historien lyfts fram i Göteborg. I Stockholm lyfts förorternas historia fram ur flera perspektiv.

På flera håll fokuserar man på den lokala historien. I Kalmar berättar man om gator som försvunnit men också om byggnader som aldrig blev uppförda. I Trelleborg visar man upp hur gamla Trelleborg såg ut.

Hemligstämplat

Av olika skäl väljer man ibland att gömma undan arkivens information under en period. Vanligast är sekretess för att skydda den enskilde eller Sverige men det finns också andra skäl att inte lämna ut informationen. I Östersund får man lära sig mer om vad sekretess är och hur det fungerar. I Uppsala berättar man om den tidiga historien för en av de mest sägenomspunna organisationerna, nämligen Frimurarnas arkiv från 1700-talet.

Det händer nära dig

karta 196 390 Vill du veta vad som händer i din närhet? På arrangemangssidan finns en karta som du kan klicka på för att se vad som händer nära dig. Tänk på att det fylls på med nya arrangemang och ändringar ända fram till de sista dagarna innan Arkivens dag.

 

Här kommer du till arrangemangskartan

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Nyligen har det beslutats att över 500 000 norska dagstidningar från början av 1800-talet fram till ...

I USA uppmärksammas just nu ett fall där dna-släktforskning har bevisat en morddömd mans oskuld efte...

Nu är Årets bok om svensk historia utsedd: De som aldrig kom hem. Omkomna flygare i Flygvapnet under...

Gör dig redo för tre fullspäckade dagar i Stockholm om Skandinaviens skogsfinnar, med bland annat dn...

För lite drygt hundra år sedan svepte spanska sjukan över världen och 1918 drabbade den delar av Nor...

Fler artiklar

Annonser