arkivens dag2019Sveriges arkiv bjuder in till en historisk skattjakt den 9 november. Alla arrangemang är gratis och öppet för alla. På hemsidan kan du se vad som händer i din närhet.

Ordet skattgömma passar bra som beskrivning av arkiven där vårt gemensamma minne finns bevarat. I arkiven finns ögonvittnesskildringarna från historien och här finns spåren som visar hur vår samtid utvecklats.

I år firas Arkivens dag i hela Norden, nu på lördag den 9 november, under det gemensamma temat "Gömt eller glömt?".

Årets tema har inspirerat arkiven att gräva fram spännande dokument som hittills antingen har gömts eller glömts. Följ med på en historisk skattjakt och hitta din egen gömda och kanske glömda historia.

Glömda personer och platser

bakom tapetenBakom tapeterna på gården Kisslings i Fole göms ett släktarkiv som använts för att isolera mot drag. Fragment av dokumenten förvaras på Landsarkivet i Visby. Fotograf: Dan ”Danne Pe” Pettersson.

I bland annat Fjärås i Kungsbacka och Torsås uppmärksammar man porträttfotografier. Vilka personer föreställer fotografierna och vad berättar bilderna om dessa personer? I Kristianstad vill man ha hjälp med att identifiera personer och platser på fotografier.

I bland annat Nacka, Halmstad och Kungsbacka uppmärksammas kvinnohistoria. Den queera historien lyfts fram i Göteborg. I Stockholm lyfts förorternas historia fram ur flera perspektiv.

På flera håll fokuserar man på den lokala historien. I Kalmar berättar man om gator som försvunnit men också om byggnader som aldrig blev uppförda. I Trelleborg visar man upp hur gamla Trelleborg såg ut.

Hemligstämplat

Av olika skäl väljer man ibland att gömma undan arkivens information under en period. Vanligast är sekretess för att skydda den enskilde eller Sverige men det finns också andra skäl att inte lämna ut informationen. I Östersund får man lära sig mer om vad sekretess är och hur det fungerar. I Uppsala berättar man om den tidiga historien för en av de mest sägenomspunna organisationerna, nämligen Frimurarnas arkiv från 1700-talet.

Det händer nära dig

karta 196 390 Vill du veta vad som händer i din närhet? På arrangemangssidan finns en karta som du kan klicka på för att se vad som händer nära dig. Tänk på att det fylls på med nya arrangemang och ändringar ända fram till de sista dagarna innan Arkivens dag.

 

Här kommer du till arrangemangskartan

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

I går firades Remembrance Day i Storbritannien och Jour de Souvenir i Frankrike – dagen som markerad...

Släktforskningens dag 2020 firas lördagen den 18 januari med temat: Officerare och soldater - dera...

Den 9 och 10 november kan du släktforska helt gratis med ArkivDigital. Passa på att söka bland mer ä...

Fira Arkivens dag på lördag

Sveriges arkiv bjuder in till en historisk skattjakt den 9 november. Alla arrangemang är gratis och ...

Riksarkivet säger upp personal

Riksarkivet befinner sig i ett akut ekonomiskt läge och drar nu ned på personal och öppettider. Tota...

Fler artiklar

Annonser