landsarkivet i lund2Pär Östlund och Petra Nyberg vid Arkivcentrum Syd där Landsarkivet i Lund har sina lokaler. Foto: Roland Classon/Helsingborgs Dagblad
Riksarkivet befinner sig i ett akut ekonomiskt läge och drar nu ned på personal och öppettider. Totalt är det 50 personer som sägs upp. Landsarkivet i Lund är en av de drabbade institutionerna.

Under senare tid har Riksarkivet drabbats av skenande utgifter och den 400-åriga arkivinstitutionen dras för närvarande med ett underskott på 58 miljoner kronor, enligt tidningen Helsingborgs Dagblad. Orsakerna är flera, Krigsarkivets flytt från Östermalm till Riksarkivet i Arninge har blivit dyrare än beräknat och man dras med en föråldrad IT-miljö vars infrastruktur måste utvecklas. Dessutom uteblir numera intäkterna från Riksarkivets digitala forskarsal, som är gratis sedan 2018.

Därför anser sig Riksarkivet nu nödgade att dra ner på kärnverksamheten och 50 personer som bedriver arkivförvarande verksamhet sägs upp. På Landsarkivet i Lund är det sju anställda som får gå.

DDSS läggs i malpåse

Det blir en stor kunskapsförlust när personal slutar. På Landsarkivet i Lund anser man sig ha nått smärtgränsen. I Helsingborgs Dagblad berättar Pär Östlund och Petra Nyberg vid Landsarkivet i Lund om konsekvenserna av neddragningarna - bland annat att projektet DDSS (Demografisk Databas Södra Sverige), nu läggs i malpåse på obestämd tid.

Du som prenumererar på Helsingborgs Dagblad kan läsa hela intervjun via länken nedan.

Läs artikeln i Helsingborgs Dagblad (öppen för prenumeranter)

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

I går firades Remembrance Day i Storbritannien och Jour de Souvenir i Frankrike – dagen som markerad...

Släktforskningens dag 2020 firas lördagen den 18 januari med temat: Officerare och soldater - dera...

Den 9 och 10 november kan du släktforska helt gratis med ArkivDigital. Passa på att söka bland mer ä...

Fira Arkivens dag på lördag

Sveriges arkiv bjuder in till en historisk skattjakt den 9 november. Alla arrangemang är gratis och ...

Riksarkivet säger upp personal

Riksarkivet befinner sig i ett akut ekonomiskt läge och drar nu ned på personal och öppettider. Tota...

Fler artiklar

Annonser