bygdebandI december stängs Bygdeband ner för att återuppstå i förnyad form i mars.
I december stängs hembygdsrörelsens webbplats Bygdeband för en helrenovering. De som bidrar till databasen lovas bättre verktyg och för besökarna ska informationen samlas på ett bättre sätt. Den nya portalen ska vara på plats den 15 mars nästa år.

Sveriges Hembygdsförbund tog över Bygdeband 2013 och sedan dess har 517 000 bilder och dokument från cirka 660 föreningar laddats upp i webbportalen. Nu har det enligt Sveriges Hembygdsförbund blivit dags att genomföra en genomgripande förändring, genom att överföra det gamla materialet till en helt ny "Hembygdsportal".

Bättre funktion för administratörer och besökare

Syftet är att förbättra portalen, både för föreningarna och för de som besöker webbplatsen. Bland annat kommer kartfunktionen att uppdateras, aktiviteter och annan verksamhet ska kunna visas på samma karta som platser och lokalhistoriska bilder och dokument från Bygdeband. De som arbetar med lokalhistoriskt innehåll lovas också bättre verktyg för att hålla ordning på materialet och ska kunna välja vad som ska göras synligt för besökare.

De grundläggande funktionerna kommer dock att finnas kvar och platserna kommer även i fortsättningen att vara utgångspunkten som allt material kopplas till.

Sidan kommer att stängas ned helt någon gång under december månad, senast vid årsskiftet. Den15 mars kommer materialet från Bygdeband åter att bli synligt för besökare på hembygd.se och hembygdsföreningarna kommer att kunna koppla nytt material till platser.

Lanserades av Genline

Bygdeband är en lokalhistorisk databas som numera drivs av Sveriges Hembygdsförbund. Det var ursprungligen ett projekt lanserat av Genline med syfte att digitalisera de omfattande arkiv som hembygdsrörelsens många föreningar har byggt upp genom åren. 2013 överläts hela projektet till Sveriges Hembygdsförbund, eftersom släktforskningsföretaget Ancestry, som vid det laget hade köpt upp Genline, inte ville fortsätta att driva portalen.

Bygdeband blev i och med ägarbytet hembygdsrörelsens egen nationella lokalhistoriska webbportal. Materialet i databasen, som i dag är öppen och sökbar för alla, består av samtida och historisk information om personer och platser, exempelvis bilder och dokument från byar, torp, gårdar och kyrkor i Sverige. En hel del är av personhistorisk karaktär. Bygdeband fylls kontinuerligt på med nytt material allteftersom hembygdsföreningar digitaliserar sina samlingar.

I dag hittar du bygdeband på www.bygdeband.se men i mars kommer portalen i stället att nås via hembygd.se

 

Annonser