psalmbok inskriptionPsalmboken finns i Krigsarkivets bibliotek. Foto: Krigsarkivets reproavdelning.
I Krigsarkivets samlingar finns en nött psalmbok med tryckåret 1796. Den uppges ha hittats intill en avliden soldat på slagfältet vid Oravais i finska Österbotten. Men efterforskningar visar att bokens ägare inte dog i slaget. Vem var han? Och vem tog hand om hans psalmbok? Den gåtfulla historien berättas i Riksarkivets "Månadens dokument".

Den 14 september 1808 stod slaget vid Oravais mellan Sverige och Ryssland, som en del av det finska kriget. Den blodiga sammandrabbningen, som slutade med rysk seger, böljade fram och tillbaka under flera timmar. När mörkret föll över de många skadade och sårade soldaterna som försökte fly undan de ryska förföljarna hittade en av de svenska soldaterna en psalmbok liggande intill en avliden kamrat. Han tog den med sig och dokumenterade dess historia. Men efterforskningar utifrån psalmbokens inskription har visat att det psalmbokens upphittare nedtecknat inte kan stämma.

Månadens dokument

I Riksarkivets Månadens dokument lyfter arkivarierna fram guldkorn ur arkiven och berättar om deras historia. I detta fall har författaren, Henrik Bolmskog, särskilt fördjupat sig i de människoöden psalmboken berättar om. I hans artikel får du veta hur det gick för bokens ägare och upphittare samtidigt som du får ta del av ett stycke unik krigshistoria. 

Läs den spännande historien i Månadens dokument på Riksarkivets webbplats

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

För lite drygt hundra år sedan svepte spanska sjukan över världen och 1918 drabbade den delar av Nor...

Finns det något mer passande sätt att fira Alla hjärtans dag än med ett alldeles färskt nummer av Sl...

Igår rapporterade Sveriges Radio Östergötland om att polisen har fått träffar på dna från dubbelmo...

En ny version av Begravda i Sverige är på gång. I Begravda i Sverige 3, som planeras komma ut på dvd...

Veckans gravsten tillhör en av 1800-talets verkliga superkändisar. Han föddes in i den finlandssvens...

Fler artiklar

Annonser