boris johnson ceciliaCecilia Vasa, porträtt av okänd konstnär och ättlingen Boris Johnson. Foto: Andrew Parsons/ i-Images.
Det stormar kring den brittiska premiärministern Boris Johnson just nu – det gjorde det även kring hans svenska anmoder för knappt 500 år sedan. I det senaste numret av Släkthistoriskt Forum får du träffa Cecilia, den oregerliga prinsessan Vasa, vars ättlingar fortfarande tillhör kändiseliten.

I temat "Hjältar och idoler" får du även träffa några av stjärnorna från förr och i flera av artiklarna får du tips på hur du vässar din detektivtalang och använder DNA för att lösa släktmysterier.

SHF 4 2019 omslag litetI det rykande färska numret av tidningen får du träffa ett urval av de tidigare generationernas idoler. Kanske hade din anmoder den excentriske tjuven Lasse-Majas memoarer på nattygsbordet, kanske fanns din anfader i vimlet under John Ericssons spektakulära begravning i Stockholm. Kändisarna det skvallrades om på mormors mors tid berättar en hel del om våra anfäder och anmödrars liv och utgör därför temat denna gång.

Vasaättling i blåsväder

Det nuvarande kaoset i det brittiska parlamentet har väl knappast undgått någon, men visste du att mannen i stormens centrum är vasaättling? I det senaste numret av Släkthistoriskt Forum träffar du den brittiska premiärministerns skandalomsusade anmoder, prinsessan Cecilia. Som även hon hade en sällsynt talang för att hamna i blåsväder.

Hur mycket släkt är vi egentligen?

DNA-frågan behandlar i det här numret frågan många nytestade DNA-släktforskare ställer sig, nämligen: Hur nära eller avlägset besläktad är jag egentligen med mina DNA-träffar? Peter Sjölund förklarar och svaret kompletteras med en släktskapskarta som förklarar både den svenska och engelska terminologin och som dessutom visar hur stor andel gemensamt DNA du och din släkting kan ha.

SHF 4 2019 slaktkarta

10 okända vägar till emigranterna

Det är inte ovanligt att släktforskare med emigranter i siktet kör fast. I USA finns det inte någon folkbokföring värd namnet – men i gengäld finns en rad andra resurser som med lite tur i kombination med gediget detektivarbete kan bära frukt.

Släktforskaren Ted Rosvall är en hejare på att använda sig av alternativa databaser och resurser när han löser emigrantgåtor och i det här numret ger han tio tips på källor du kanske inte visste fanns.

kollage4 20192

Fler deckargåtor får sin lösning

I sin artikel om släkten Aschan visar Claes Westling hur vi kan knäcka faderskapsgåtor så långt som 270 år tillbaka i tiden. Ett DNA-test i kombination med pappersforskning kunde slutgiltigt kan räta ut släktens frågetecken kring ett förnekat faderskap.

Det är alldeles för många av oss som har gamla fotografier på släktingar som vi inte lyckats identifiera. Men tekniken går framåt och databaserna med porträtt växer – något som ger oss nya möjligheter att knäcka gåtorna. I Fotodetektiven får du följa ledtrådarna som slutligen avslöjar identiteten på en för oss sedan tidigare anonym kvinna.

Tidningen bjuder förstås även på några glimtar från Släktforskardagarna i Borås. Kanske syns du i vimlet?

Här kan du köpa lösnumret

Läs mer om tidningen och börja prenumerera

 

Annonser