nya bocker 2019 webb storNågra av boksläppen från Släktforskardagarna i Borås 2019. Foto: Maria Bratt.

Under Släktforskardagarna kunde mässbesökarna glädjas åt många frestande boknyheter och dessutom passa på att träffa författarna. Bland höstläsningen hittar släktforskaren böcker om bland annat stadsforskning, DNA och två helt nya grundböcker.

lilian peter litenLilian Sundman passade på att få sin bok signerad av Peter Sjölund.Under Släktforskardagarna i Borås i slutet av augusti i år var det tidvis rätt trångt i Sveriges Släktforskarförbunds monter – inte minst när någon av de fyra boknyheterna skulle presenteras.

Lilian Sundman var en av många som passade på att köpa Peter Sjölunds nya bok Från DNA-test till Släktträd.

– Jag har DNA-testat min bror, min faster, mina kusiner och en kompis. Så den här har jag köpt för att komma vidare i släktforskningen, säger hon och passar på att få den signerad av Peter Sjölund.

Ny grundkursbok och två nya handböcker

Furth webbThomas Fürth presenterar den nya handboken "Släktforska utanför Norden". Foto: Olle Söderström.
eva johansson 2webbEva Johansson med boken "Kom igång med din släktforskning". Foto: Olle Söderström.Kurs- och studiecirkelanordnare kunde glädjas åt en helt ny kursbok, även den utgiven av förbundet. Kom igång med din släktforskning är ett behändigt häfte av Eva Johansson som dessutom fungerar lika bra för självstudier.

– Det här är en bok för nybörjare. Jag har utgått från kyrkböckerna, från födelseboken och går sedan så pedagogiskt som möjligt igenom hur man metodiskt arbetar sig vidare. Det är en väldigt handgriplig bok, säger Eva Johansson.

Två nya handböcker för släktforskare släpptes också. Släktforska i städer av Claes Westling och Bo Lindwall hjälper dig med stadsbor i släkten att hitta rätt bland församlingar och andra folkbokföringsinstitutioner som förekom i de större städerna.

Har du rötter utanför Norden bör du inte missa Thomas Fürths handbok Släktforska utanför Norden. Båda böckerna är utmärkta för den som vill vidga sin släktforskning och göra nya släktfynd.

Arkiv Digital släppte handbok

hakan skoglund 2019 webbHåkan Skoglund med sin bok "Släktforskning på riktigt". Foto: Maria Bratt.

Arkiv Digitals nya handbok, Släktforskning på riktigt, av Håkan Skogsjö var en av mässans storsäljare.

Det är en rejält tilltagen bok på nästan 200 sidor som riktar sig till Arkiv Digital-användare och lämpar sig för såväl nybörjaren som den lite mer erfarne släktforskaren.

Vi träffade en nöjd Håkan Skogsjö strax innan mässan stängde.

– Vi sålde slut hela upplagan på 2000 exemplar. Det är inte utan man är lite stolt och glad, säger han.

Bloggbok och DNA-fynd

ted sfd2019Ted Rosvall signerar "Teds bloggar" i förbundets monter under Släktforskardagarna 2019 i Borås. Foto: Olle Söderström.

1658 3 teds bloggar

Ted Rosvall har skrivit snart 250 blogginlägg här på Rötter och lagom till Släktforskardagarna såg han till att välja ut favoritbloggarna och ge ut dem i bokform.

Han är även redaktör för Släktforskarnas årsbok och författare till en av förbundets mest populära handböcker, Emigrantforska, som han skrivit tillsammans med Anna-Lena Hultman.

Utöver det syns han i tv lite då och då, senast i den brittiska versionen av Vem tror du att du är? (Who do you think you are?) där han hjälpte ingen mindre än Kate Winslet att hitta sin svenska släkt. Man kan inte påstå att han ligger på latsidan, men han brukar ändå alltid ta sig tiden att möta sina läsare.

 

anna edin webbAnna Edin med boken ”Ännu mer GENialiskt” som hon gjort tillsammans med Elisabet Juul. Foto: Maria Bratt.

Illustratören och släktforskaren Anna Edin har tillsammans med Elisabet Juul gjort boken GENialiskt som utkom för några år sedan. Nu är hon aktuell med Ännu mer GENialiskt där vi får ta del av spännande DNA-släktfynd som gjorts sedan den första boken kom ut. Boken är vackert illustrerad av konstnären, som även ligger bakom de Rötterbokhandelns vackra släktträd i planschformat.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Vill du komma dina anfäder och anmödrar lite närmare? Är du nyfiken på nya källor och tekniker? Rött...

Nu är det semestertider och även Sveriges Släktforskarförbunds kansli och Rötterbokhandeln kommer at...

Vigslar kan vara luriga att hitta i kyrkböckerna. Ett par kunde gifta sig makens eller makans hembyg...

För många av oss kommer sensommaren att kännas lite mer tom än vanligt, sedan Släktforskardagarna st...

Totalt sju släktforskare – fem kvinnor och två män – står nu redo att hjälpa polisen om de behöver s...

Fler artiklar

Annonser