stemman2019 webbStämman i Caroli kyrka, Borås 2019. Foto: Maria Bratt/Sveriges Släktforskarförbund.

Undrar du vad som dryftades på Sveriges Släktforskarförbunds riksstämma i helgen? Det behöver du inte göra länge till. Nu finns nämligen stämman i sin helhet på förbundets Youtubekanal, tillsammans med en föreläsning om källkritik.

Det var en motionstät riksstämma som hölls av Sveriges Släktforskarförbund i Caroli kyrka i centrala Borås på fredagseftermiddagen den 23 augusti 2019. Efter votering bifölls Storstockholms Genealogiska Förenings förslag om att ändra tillbaka från det nuvarande systemet med frivilligt utformade användarnamn i Rötters Anbytarforum till det gamla sättet att presentera användarna med sitt fullständiga namn och diskussioner fördes även om samrådskonferensens varande, eventuell möjlighet att hålla den över nätet samt hur den ska bekostas.

Styrelsens påverkansarbete, särskilt den riktad mot Riksarkivet, blev också föremål för en motion.

Klicka på videon nedan för att se stämman på Youtube:

Föreläsning om källkritik

På förbundets Youtubekanal hittar du även föreläsningen Källkritik som hölls under Släktforskardagarna.

Släktforskning är att skapa kunskap om sin egen eller andras släkt. Men hur kan vi vara säkra att vi vet något om det som hände för länge sedan? Det är här källkritiken kommer in i bilden. Föreläsningen, som du kan ta del av i sin helhet, tog upp källkritikens regler som illustrerades med konkreta exempel.

Föreläsare är Michael Lundholm, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet och sekreterare i Genealogiska Föreningen. Han har publicerat ett stort antal släktforskningsartiklar och böcker. 2018 var han mottagare av Släktforskarförbundets hederspris till Victor Örnbergs minne.

Klicka på videon nedan för att se föreläsningen på Youtube:

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser