sfd2019 03Släktforskardagarna i Borås 2019. Foto: Olle Söderström/Sveriges Släktforskarförbund.
Det har varit trångt och gemytligt under Släktforskardagarna i Borås. Med nästan 3000 lösta entrébiljetter under mässans första dag och en strid ström även under söndagen har det varit en god stämning både bland arrangörer, utställare och besökande släktforskare.

Efter en lite gråmulen inledning lyste en härlig augustisol ner genom det nyrenoverade kongresshusets öppna våningsplan. Med drygt 2800 besökare bara under lördagen var arrangörerna mycket nöjda med uppslutningen och det är inte omöjligt att man når upp till förväntade omkring 5000 besök innan mässan stänger.

Mässa med föreläsningar har tagit plats i Borås Kongress, en arkitektonisk pärla från 1939 som tidigare rymt folkets hus och som nyligen har helrenoverats och anpassats för sin nya funktion som kongresshus.

SFD lars tengling webbLars Tengling. Foto: Olle Söderström/Sveriges Släktforskarförbund.

Årets arrangörer av Släktforskardagarna var Borås Släktforskare, med stöd av Sveriges Släktforskarförbund och huvudsponsor var Arkiv Digital.

Lars Tengling, ordförande för Borås Släktforskare och en av tre i Släktforskardagarnas styrgrupp, tycker att det har gått bra, han konstaterar att det inte blev någon köbildning att tala om vid insläppet och att invigning och föreläsningar har varit i stort sett fullsatta.

– Det har blivit lite trängsel precis när föreläsningarna slutat, men annars har det fungerat bra. Den största utmaningen har varit att få fram parkeringsplatser, men det tycker jag att vi löst bra med funktionärer på plats runt om i stan som har visat besökarna var de kan parkera sin bil.

Lars Tengling berättar också att de har fått mycket stöd från kommunen, som har stöttat med bland annat marknadsföring.

– De har lärt oss gamlingar att använda Facebook och Twitter, det har varit jätteroligt!

Lockar föreningsmedlemmar

Att arrangera Släktforskardagarna innebär naturligtvis en hel del jobb - men det kan vara en vinnande strategi om man vill locka nya medlemmar till sin förening. Det tror Inger Gärdfors, ordförande på Hallands Släktforskarförening, arrangörerna för Släktforskardagarna i Halmstad 2017.

– Ja, det är som att den positiva effekten sitter i. Man får liksom en laganda, berättar hon.

Sedan dess har föreningen fått flera hundra nya medlemmar och i år prisades de av Sveriges Släktforskarförbund som den förening som rekryterat flest medlemmar under det gångna året.

– Sedan gäller det förstås att hålla igång och ha mycket aktiviteter – så att medlemmarna vill vara kvar, säger Inger Gärdfors.

Nedan följer ett bildsvep från dagarna. Fotograf är Olle Söderström/Sveriges Släktforskarförbund.

sfd2019 01Vackert ljusinsläpp från ovan i de öppna våningsplanen. Foto: Olle Söderström/Sveriges Släktforskarförbund.sfd3 webbDet blev en hel del upp och ner för mässans besökare. Foto: Olle Söderström.SFD4 webbHanna Enefalk föreläste om kyrkans betydelse som social arena. Foto: Olle Söderström.
SFD orjan hedenberg webbÖrjan Hedenberg tog emot Victor Örnbergs hederpris under lördagens bankett. Foto: Olle Söderström/Sveriges Släktforskarförbund
sfd 2019 02I Sveriges Släktforskarförbunds monter har det varit full aktivitet under mässans båda dagar. Det var kanske inte så oväntat med tanke på att man släppt inte mindre än fyra boknyheter under Släktforskardagarna. Bokpresentationer och signeringar har avlöst varandra i montern och monterpersonalen har haft fullt upp med att serva kunder.sfd2019 05Kö till en av 30 föreläsningar. Foto: Olle Söderström.


SFD peter2 webbPeter Sjölund drog stora skaror till både sin föreläsning och signeringen av sin nya bok efteråt. Foto: Olle Söderström/Sveriges Släktforskarförbund.

ted presentationTed Rosvall är alltid aktuell. Denna gång med boken Teds bloggar. Foto: Olle Söderström/Sveriges Släktforskarförbund.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Annonser