Nu finns rotemansregistret tillgängligt i Arkiv Digital. Rotemansregistret består av drygt 6,3 miljoner poster gällande personer som bodde i Stockholms stad under åren 1878-1926.

Större delen av Rotemansarkivet finns sedan många år tillbaka sökbart på Stockholms stadsarkivs webbplats (4,2 miljoner poster), det Arkiv Digitals prenumeranter får ta del av är det fullständiga registret, bestående av ytterligare ett par miljoner poster.

Registret har lagts till i Arkiv Digitals jätteregister, Befolkningen i Sverige 1860-1947, vilket innebär att när du söker efter en person i det registret så kommer du få upp poster från rotemansregistret också. Det inte bara underlättar forskandet för dig som använder Arkiv Digital, om du har tur kan du kanske till och med upptäcka att en person har bott i Stockholm fast du kanske inte hade en aning om det.

För att öppna rotemansregistret loggar du in på app.arkivdigital.se, klickar på Registersökning och väljer BiS, Befolkningen i Sverige 1860 - 1947 i listan över registerkällor. Du söker dina släktingar och förfäder genom att skriva in till exempel namn, födelseår och ort. När du har hittat personen du söker kan du klicka på länken till källan för att komma direkt till rätt sida i mantalshäftet.

Rotemannen höll ordning på stockholmarna

Stockholms församlingspräster klarade inte av att sköta folkbokföringsuppgifterna på grund av det höga invånarantalet och på grund av att invånarna flyttade så ofta. Lösningen på detta blev att dela in staden i rotar. Varje rote hade en roteman som ansvarade för att notera folkbokföringshändelser i ett speciellt häfte, ett så kallat mantalshäfte.

Rotemannen förde register över befolkningen i Stockholms stad från 1878 till och med 1926 då rotemanssystemet togs ur bruk. I registret hittar man uppgifter om nästan alla personer som någon gång bodde i Stockholm under tidsperioden.

Fler vägar till rotemansarkivet

1152 3 rotemannen3 mindreRotemansregistret är upprättat av Stockholms stadsarkiv. På deras webbplats kan du söka efter ca 4,2 miljoner poster med information om människor som bodde på Södermalm, Gamla Stan, Kungsholmen och delar av Norrmalm och Östermalm. Här kommer du till sökformuläret.

Hela Rotemansarkivet med 6,3 miljoner poster finns tillgängligt i datorerna i Stadsarkivets läsesal.

Om du vill få tillgång till hela Rotemansarkivet hemifrån utan att teckna abonnemang kan du också köpa Rotemannen 3 på usb. Databasen erbjuder förutom det fullständiga registret även bättre sökmöjligheter (på till exempel kvarter och fastighet) och extramaterial i form av bland annat kartor och bilder. Det är en kvalitetsprodukt och en investering för dig med många stockholmare i släkten. 

Här hittar du Ritemannen 3 i Rötterbokhandeln.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

I dag är det Veterandagen, som firas för att hedra dem som har deltagit i militära eller civila huma...

Den som letar efter släktingar i Jönköpingstrakten kan nu glädjas åt fler poster för de tidigare å...

Sveriges Släktforskarförbunds nyhetsbrev Angeläget ges ut två gånger om året och innehåller viktig i...

MyHeritage är ett av de största släktforskningsföretagen på den svenska marknaden, inte minst när ...

Nu är det bara några få dagar kvar att söka i Kungliga bibliotekets tidningsdatabas, så det gäller...

Fler artiklar

Annonser