dna nyheter2DNA-släktforskning som metod för att lösa grova brott har under de senaste åren varit ett hett ämne i alla de stora medierna.

Nu har en regeländring gjort att den svenska polisen får jaga den skyldige för det 15 år gamla dubbelmordet i Linköping i två av de stora DNA-släktforskningsdatabaserna. Användarna får själva välja att ge polisen tillåtelse släktmatcha med deras profiler eller inte.

En tidig höstmorgon 2004 knivhöggs en 8-årig pojke och en 56-årig kvinna till döds av en okänd gärningsman vid Kanberget i centrala Linköping. Polisen kunde säkra gärningsmannens DNA men ännu finns ingen formellt misstänkt för brottet. En regeländring har nu gett polisen grönt ljus för att få använda andra DNA-databaser än sin egen. Ekot rapporterar i dag om att dubbelmördarens DNA-profil kommer att skickas in i slutet av augusti och släktforskare ska redan ha anlitats för att analysera träffarna så fort profilen finns tillgänglig i databasen.

Ny möjlighet att lösa fallet

Det tragiska dubbelmordet i Linköping är ett av de fall som har förutsättningar att kunna lösas med hjälp av DNA-släktforskning, det har chefen för polisens Kalla fall-grupp i region Syd, Bo Lundqvist, hävdat sedan polisen fått upp ögonen för DNA-släktforskningens möjligheter för snart ett par år sedan. Redan i våras väcktes nytt hopp om att lösa det när polisen fick utökade befogenheter vid dna-spårning. Sedan årsskiftet har polisen nämligen fått tillåtelse att få göra så kallade utökade familjesökningar i sin egen DNA-databas. Men sedan dess har det varit tyst angående fallet, varför man får anta att den utökade familjesökningen inte lett till något genombrott.

I mars i år skedde ytterligare ett genombrott för polisens del. Företaget FTDNA (Family Tree DNA) gav den amerikanska polisen tillåtelse att söka i databasen, samtidigt som användarna gavs möjligheten att osynliggöra sin profil för polisen om de så önskade. Det gäller även svenska släktforskares profiler, även om svenska användarkonton som skapats i FTDNA före den 12 mars 2019 är automatiskt undantagna från brottsutredande matchningar.

Men den svenska polisen har snällt fått vänta på att få tillgång till den potentiella guldgruvan. Det är först nu som regeländringar har gett dem möjligheten att ladda upp svenska brottslingars DNA i FTDNA:s databas.

Är din profil sökbar för polisen?

peter sjolund privatPeter Sjölund. Foto: privat

Men hur är det egentligen? Får den svenska polisen verkligen söka i kommersiella släktforskningsdatabaser? Och vilka DNA-släktforskningsföretag rör det sig i sådant fall om? Vi hör med DNA-släktforskningsexperten Peter Sjölund, som har följt händelseutvecklingen under flera års tid och även agerat rådgivare till polisen.

– De databaser det rör sig om är Gedmatch och FTDNA och i båda fallen får polisen bara söka släktskap med de profiler där användaren har gett sitt medgivande, säger Peter Sjölund.

Svenska användare som laddat upp sin data till Gedmatch eller registrerat sig hos FTDNA före mars i år är automatiskt dolda för sökningar från polisens utredare. Nya användare hos FTDNA förväntas ha tagit del av de nya användarvillkoren och har därför automatiskt godkänt att deras profiler är matchningsbara för polisen. Men den som inte vill matchas med de brottsbekämpande instanserna kan välja att undantas genom att justera sina matchningsinställningar.

Släktforskare blir genetiska vittnen

Hur ser du på att polisen nu kommer att utnyttja en kommersiell släktforskningsdatabas i hopp om att lösa dubbelmorden i Linköping?

– Jag tycker det är utmärkt att polisen i Sverige nu tar hjälp av det kraftfulla verktyg som DNA-släktforskning är, för att försöka lösa detta hemska dubbelmord. Och numera har ju både Gedmatch och Family Tree DNA infört att polisen bara kan få släktmatchningar mot dem som givit sitt samtycke till detta, så det finns inte längre några etiska problem. Jag vill därför absolut uppmana alla DNA-testade, som vill hjälpa till i polisens arbete, att gå in på sina inställningar och kryssa i YES för att man ska vara synlig i matchlistorna för polisen, eller ”Law Enforcement” som det kallas hos Family Tree DNA. Kanske kan det vara du som bidrar med den avgörande pusselbiten för att klara upp ett mordfall i Sverige.

Vad är det egentligen man ger polisen tillgång till om man öppnar upp för användningen av sin DNA-data?

– Polisen kan inte se ditt DNA. Men om de laddar upp ett DNA-spår från en mordplats, får de matchningar med släktforskare som på något sätt är släkt med den okände mördaren. De flesta matchningarna är förstås väldigt avlägsen släkt, kanske på 1600-1700-talet. Men om polisen har tur att hitta några som beräknas var lite närmare, kanske 5-männingar/pysslingar, så kan de med hjälp av omfattande släktforskning ringa in vem mördaren är. Så man kan säga att släktforskare på detta sätt fungerar som ”genetiska vittnen”, som kan bidra med små pusselbitar för att spåra grova våldsbrottslingar. Eller för att på samma sätt ta reda på identiteten hos ett oidentifierat offer för ett mord eller en olycka.

Lång väg till släktforskarnas data

Både den amerikanska och den svenska polisen har slängt lystna blickar mot släktforskares DNA-databaser under de senaste åren. Startskottet var när den amerikanska polisen under början av 2018 kunde gripa "The Golden State Killer" – en av landets värsta seriemördare – efter att ha hittat släktingar till honom i DNA-databasen Gedmatch. Sedan dess har den amerikanska polisen kunnat lösa ett 30-tal grova brott med hjälp av den nya tekniken.

Men i Sverige blev hoppfulla poliser snart varse om det knepiga i att få tillgång till DNA-profiler som laddats upp i kommersiella databaser i ett helt annat syfte än att hjälpa brottsbekämpare. Den amerikanska polisen hade till en början bara tillgång till Gedmatch, som är den enda av databaserna där användarna själva laddat upp sina profiler och medgivit fri tillgång till dem.

Sedan i mars i år har den amerikanska polisen fått utökade befogenheter och tillgången till FTDNA ger dem betydligt bättre sökunderlag och nu ges även den svenska polisen samma tillgång. Omkring 100 000 svenskar uppskattades ha DNA-testat sig i släktforskningssyfte vid årsskiftet och FTDNA är det dna-släktforskningsföretag som har flest svenskar i sin databas.

Polisens nya metod har väckt både sympatier och motstånd. Peter Sjölund berättar att det särskilt i USA finns en högljudd minoritet som starkt motsätter sig polisens sökande i släktforskningsdatabaser. Ett exempel på det är den storm inom den amerikanska släktforskarrörelsen som orsakades av ett övertramp som DNA-släktforskningsföretaget Gedmatch gjorde i våras.

– Gedmatch hade i ett fall gett den amerikanska polisen tillåtelse att söka efter andra brottslingar än mördare. I fallet det rörde sig om hade brottsoffret med nöd och näppe överlevt ett våldsamt överfall och polisen hade alltså ändå fått tillåtelse att söka gärningsmannen med hjälp av släktforskarnas DNA-profiler. Det blev en enorm reaktion från delar av den amerikanska släktforskarrörelsen och Gedmatch blev tvungna att stänga ned hela databasen under några veckor. Nu är den öppen igen, men polisen har inte längre tillgång till alla de omkring 1,5 miljoner användarnas profiler, utan endast de som aktivt gett sitt medgivande till polisen, vilket bara drygt 200 000 av databasens användare har gjort fram till idag, säger Peter Sjölund.

I dagens Studio Ett (Sveriges Radio P1) intervjuas bland andra Peter Sjölund om nyheten om polisens tillgång till kommersiella DNA-register. Lyssna här!

Så säger du ja eller nej till att polisen får släktmatcha med dig i FTDNA

Du som är kund hos FTDNA och vill kontrollera vilken status din profil har kan gå in på användarkontots avdelning för inställningar (Account Settings). Där finns ett alternativ om att tillåta polisens sökande efter släktingar i jakten på grova brottslingar. Alternativet som medger eller nekar brottsbekämpande matchningar är det som heter "Opt in to Law Enforcment Matching". Är reglaget draget till vänster och ljusgrått betyder det att du vill bli undantagen, är det draget till höger och blått betyder det att du vill bli inkluderad.

Nedan ser du hur knapparna som rör matchningsalternativen i din profil ser ut. Reglaget "Opt in to Law Enforcment Matching" är inringat med rött. Grått betyder att du bekar polisen tillgång och blått betyder att du tillåter polisen att använda din profil för att söka identiteten till grova brottslingar.

account settings

 

Läs mer om ändringarna i villkoren på FTDNAs webbplats

Annonser