210769 portrattfyndNummer #210769 är en av de senast uppladdade bilderna i Porträttfynd.
Rötter är en webbplats som hela tiden utvecklas och i och med bytet till den nya plattformen som gjordes under förra året har helt nya möjligheter uppstått. Ett exempel på det är att Rötters populära porträttdatabas, Porträttfynd, nu har kunnat få utrymme för betydligt större bilder.

portrattfynd forstoringPorträtt väcker känslor och det är trollbindande att bläddra igenom bilderna i databasen, bara för att möta våra föregångares blickar och begrunda det faktum att de var precis som vi, men ändå så annorlunda.

Nu kan du komma de avporträtterade i Porträttfynd ännu lite närmre. Ta en titt själv genom att gå in på Porträttfynd och titta på de senast uppladdade porträtten. Det ser ut precis som vanligt, men sveper du med pekaren över porträttbilden så syns ett litet förstoringsglas med ett plus i. Klicka på bilden och du får upp den i den största storleken.

Den större storleken hittar du bara bland de senare porträtten, som laddats upp sedan det nya formatet skapades. De äldre bilderna i databasen har samma format som tidigare och går inte att förstora.

Fler fiffiga funktioner

Är du ute efter någonting särskilt, eller kanske extra nyfiken på om någon person nyligen blivit identifierad kan det vara bra att känna till att det finns en snabbväg till de senaste kommentarerna. Du hittar en länk "Senaste kommentarerna" i listan till vänster på Porträttfynds förstasida. Se bilden nedan. I samma meny hittar du också de senaste porträtten, ges möjligheten att söka på uppladdare och flera andra snabbvägar till specifik information.

portrattfynd senaste kommentarerDet finns många funktioner i Porträttfynd som hjälper dig att hitta specifik information kring bilderna. De senaste kommentarerna (inringat i rött) är en av dem.

Upphovsrätt

Bilderna i Porträttfynd är äldre så kallade visitkorts- och kabinettsporträtt och är tagna mellan omkring 1850-talet fram till omkring 1920-talet. Porträttfotografier av det slaget, som inte anses nå verkshöjd och där fotografen för länge sedan gått bort, är upphovsrättsfria och därmed fria att spara och användas. Men självklart är det viktigt att fortfarande respektera både de avbildade och fotografen. Det gör du genom att alltid uppge fotografens namn och gärna allt du vet om bilden när du delar den vidare.

Att bevara kunskapen om bilderna är ett av Porträttfynds viktigaste uppgifter. Här kommer bilderna och eventuell information om de avporträtterade att finnas i förhoppningsvis hundratals år framöver. Gissa om framtidens släktforskare kommer att göra porträttfynd!

Gå till de senast uppladdade porträtten

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

  Förbundskansliet och Rötterbokhandeln håller sommarstängt från och med måndagen den 8 juli och ...

Vill du få verktygen till att bli en bättre kursledare? Sveriges Släktforskarförbund arrangerar en n...

En del av er kanske minns frälsningssoldaten Anna-Lisa Öst som den sjungande "Lapp-Lisa". Men hon ha...

Rötter är en webbplats som hela tiden utvecklas och i och med bytet till den nya plattformen som gjo...

Hur hittar jag mina utomnordiska rötter, och hur jagar jag rätt på de där svårfångade stadsborna i s...

Fler artiklar

Annonser