alla nyheter sfd 2019
Hur hittar jag mina utomnordiska rötter, och hur jagar jag rätt på de där svårfångade stadsborna i släktleden? Det kan du få svar på i ett par av förbundets helt nya handböcker, som släpps på Släktforskardagarna i slutet av augusti. Nybörjare och kursanordnare kan också glädjas åt helt ny kurslitteratur i förbundets regi.

kom igang med din slaktforskning omslagEva Johansson har skrivit en helt ny grundkursbok för släktforskare.

Du som planerar att besöka Släktforskardagarna i slutet av augusti har mycket att se fram emot. Bland annat bör du ta en sväng förbi Sveriges Släktforskarförbunds monter där inte mindre än fyra boksläpp kommer att äga rum.

Två handböcker, Släktforska utanför Norden och Släktforska i städer kommer att presenteras tillsammans med två helt nya grundkursböcker - en om släktforskning och en om dna-släktforskning.

 Det var länge sedan det kom ut nya kursböcker i släktforskning och därför är böckerna Kom igång med din släktforskning av Eva Johansson och Från DNA-test till släktträd av Peter Sjölund efterlängtade. Det är också handbökerna om de lite mer svårfångade anorna, som både forna stadsbor och invandrade kan sägas vara.

Lite längre fram kommer du att kunna ta del av läsprov från de nya böckerna. Håll utkik här på Rötter i augusti!

Nya kursböcker

fran dnatest till slakttrad omslagPeter Sjölunds nya bok riktar sig till dig som snabbt vill greppa hur du ska tolka dina dna-träffar.


Kom igång med din släktforskning

Släktforskningens grunder i praktisk och överskådlig bok av släktforskningsexperten Eva Johansson. Pedagogiskt går hon igenom kyrkböckernas uppbyggnad och genom konkreta exempel berättar hon hur dessa på bästa sätt bör angripas av släktforskaren.

Ett måste för nybörjaren, studiecirkeln och dig som funderar på att gå en kurs.

Från DNA-test till släktträd

Många har som har gjort ett dna-test i släktforskningssyfte ställs inför tusentals nya släktingar men också inför utmaningen att ta reda på HUR man egentligen är besläktad. I den här steg- för stegguiden beskriver Peter Sjölund, expert på DNA-­släktforskning, hur du tolkar och använder ditt DNA-testresultat för att ta reda på hur du är besläktad med dina träffar.

slaktforska i staderBo Lindwall och Claes Westling ger sina bästa tips till dig som har stadsbor i släkten.

 

Nya handböcker

Släktforska i städer

Varför är stadsbor så svåra att följa i källorna och vilka hjälpmedel finns för att hitta dem? Den här boken ger dig tips om gen­vägarna in i städernas arkivinformation, och hjälper till att hålla koll på både gamla och nya webbplatser, databaser och register.

Författare är Bo Lindwall och Claes Westling.

Släktforska utanför Norden

Den moderna invandringen till Sverige kom igång redan på 1860-talet och i dag har en stor del av Sveriges befolkning utländska rötter.

slaktforska utanfor nordenMed handboken Släktforska utanför Norden får du veta hur du först söker efter uppgifter i svenska arkiv och sedan hur du söker vidare i det gamla hemlandet.

Med den här handboken får du veta hur du först söker efter uppgifter i svenska arkiv och sedan hur du går till väga för att ta reda på uppgifter om din släkt i det gamla hemlandet.

Boken är i första hand inriktad på att söka dina anor på olika webbplatser. Författare är Thomas Fürth.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Sedan år 2017 har Sveriges Släktforskarförbund delat ut utmärkelser till personer som gjort insatser...

Genom åren har frivilliga krafter hjälpt till att ta fram flera uppskattade hjälpmedel till släktf...

I dag är det Veterandagen, som firas för att hedra dem som har deltagit i militära eller civila huma...

Den som letar efter släktingar i Jönköpingstrakten kan nu glädjas åt fler poster för de tidigare å...

Sveriges Släktforskarförbunds nyhetsbrev Angeläget ges ut två gånger om året och innehåller viktig i...

Fler artiklar

Annonser