slaktforskarsommaren 2019Bilden är ett montage med ett foto av Maria Eklind som bakgrund och en dalahäst, skåneflagga och Caroli kyrka, (foto: Christin Henryd) i förgrunden

Den här sommaren har extra mycket att erbjuda dig som gärna vill kombinera semestrandet med släktforskning. För varför inte ta reda på mer om dina rötter samtidigt som du utforskar nya delar av landet? Här är det du inte bör missa.

Släktforskarveckan i Dalarna 1 - 6 juli

dalarnaveckan 2019För tredje året i rad är det orterna Borlänge, Ludvika, Rättvik, Gagnef, Falun och Avesta som turas om att stå för värdskapet för Släktforskarveckan i Dalarna. Perfekt för dig med rötter i Dalarna, som åter får chansen att kombinera släktforskning och semester.

Under varsin dag under veckan den 1-6 juli tar varje ort emot och erbjuder en palett av olika aktiviteter för såväl den erfarne släktforskaren som nybörjaren.

Du lägger upp din vecka efter vad du tycker är intressant, möjligheter finns att besöka även andra besöksmål och platser kopplat till dina anor och intresseområden.

http://www.fsbb.n.nu/slaktforskarveckan-2019 kan du läsa mer om det ambitiösa programmet.

Släktforskarvecka Skåne 1- 6 juli

Annons vecka 1 I år har släktforskarveckan i Dalarna fått en skånsk motsvarighet – Släktforskarvecka Skåne. Första veckan i juli 2019 bjuder inte mindre en 14 sydsvenska släktforskarföreningar på en vecka med fullspäckat program. Det blir bland annat guidade stadsvandringar, intressanta föredrag, arkivvisningar, möjlighet att DNA-testa sig och försäljning av hembygdslitteratur.

Därtill får du dessutom chansen att få lokalhistoriskt kunnig experthjälp som hjälper dig att ta reda på dina anors ursprung. Programmet vänder sig både till nybörjare och mer erfarna forskare.

Veckan kommer både att ha schemalagda och fria aktiviteter, och man får tips på olika besöksmål. Det blir allt från föredrag, snabbkurser och kyrkogårdsvandringar till visning av arkiv, studiebesök och berättelser om skånska slag. Det kommer även att ges möjlighet att DNA-testa sig.

Orterna som representeras under veckan är: Lund, Hörby, Osbyholm, Hurva, Staffanstorp, Österlen, Ystad, Trelleborg, Hässleholm, Osby, Broby, Finja, Kristianstad, Klippan, Höganäs, Kävlinge.

Hela programmet finns på: http://sfvs2019.sgfm.se/

Släkforskardagarna i Borås 24-25 augusti

sfd2019 loggaDu får ju självklart inte heller missa årets stora släktforskarhändelse, då släktforskare från hela landet möts för att ta del av det senaste i produktväg, mingla och förkorvra sig på spännande föredrag och presentationer. Släktforskardagarna går i år av stapeln i Borås, där de kommer ta plats i det nyinvigda kongresshuset, och i den 350 år gamla Caroli kyrka.

Årets släktforskardagar bjuder som vanligt på mängder av boksläpp, lanseringar av nya databaser och funktioner till släktforskningsprogrammen och spännande föredrag. Årets föreläsningsprogram bjuder dessutom på några helt nya grepp – eller vad sägs om att få delta i ett husförhör och ta del av en deckargåta?

För dig som samtidigt vill passa på att lära känna staden erbjuds dessutom flera spännande guidningar och kringaktiviteter.

Allt du behöver veta för att planera din vistelse hittar du på www.sfd2019.se

Utflykter, utställningar och öppna hus

Det var några av de större arrangemangen, men missa inte alla de mindre träffarna som planeras på många håll i landet i sommar. Här i Rötters kalendarium hittar du allt ifrån spännande utflykter till släktforskarstugor och öppna hus. Besöker du din släkts hemtrakter i sommar bör du ta en titt på vad som händer i bygden. Kanske du kan få värdefulla upplysningar till din forskning.

Här kommer du till Rötters kalendarium.

Hembygdsgårdar

Hovslatts hembygdsforening jonkopingjpgMidsommar i Hovslätts hembygdsförening Jönköping. Foto: K-G Zahedi Fougstedt/Sveriges hembygdsförbundHär kan du göra fantastiska släktfynd, samtidigt som du insuper autentisk släkthistoria i ofta idylliska omgivningar. Missa därför inte att besöka den lokala hembygsgården! I vissa fall omfattar hembygdsföreningens samligar gamla fotografier och dokument som kan berätta om livet i din släkts trakter och kanske till och med om någon i just ditt släktträd.

Men det är inte alltid hembygsföreningens samlingar finns i själva hembygdsgården och det är inte säkert att det finns personal på plats som kan hjälpa när just du dyker upp. Därför är det bra om du hör av dig till föreningen i god tid innan om du letar efter någonting särskilt.

På Sveriges hembygdsförbunds hemsida hittar du sommarens program och kontaktuppgifter till föreningarna: www.hembygd.se

 

 

 

Annonser