SHF 3 2019

Nu har sommaren äntligen tagit fart på riktigt – och vad är då bättre än att få lägga sig i valfri hammock, hängmatta, solstol eller trädgårdssoffa med det senaste numret av Släkthistoriskt Forum?

Du kan dessutom luta dig tillbaka utan att behöva ha dåligt samvete för miljön. Från och med det nya numret är tidningen nämligen plastfri och dessutom svanenmärkt, eftersom den sedan länge tryckts på miljövänligt papper med giftfria, växtbaserade tryckfärger.

Bönder, bönder, överallt bönder...

"Det är bara bönder och bönder", kan man lätt känna som släkt­forskare. Men det var stora skillnader inom bondeståndet och nyckeln stavades jordägande. Temat om jordägande ger därför en bakgrund och förklarar nyckelbegreppen som släktforskaren stöter på.

Arkeologin tar hjälp av släktforkningen

Sedan har vi den stora glädjen att prestentera två holländska släktforskare, som har lagt en beundransvärd möda på att kartlägga gotländska David Ruths liv fram till dess att han gick under med skeppet som skulle tagit honom till det fjärran Ostindien. Artikeln av Els Vermij och Willem-Jan van Grondelle hittar du på sidan 18.

I övrigt bjuder vi på en härlig mix av arkeologi, mer Gotland i "Landskapet", släktforskning i Tyskland, tips på hur du gör riktigt bra källhänvisningar och så förstås lite matnyttigt om Släktforskardagarna i Borås.

SHF omslag 2018

Allt överskott tillbaka till släktforskarna

Släkthistoriskt Forum är tidningen för dig som älskar släktforskning. Den ges ut av Sveriges Släktforskarförbund och sedan 1970-talet har den numera anrika tidningen gett inspiration, tips och inte minst en röst åt släktforskarna själva.

Visste du att magasinet dessutom är icke vinstdrivet och att allt överskott går tillbaka till förbundets verksamhet?

Genom att prenumerera på Släkthistoriskt Forum bidrar du till att nya, spännande släktforskningsprodukter kan tas fram, att föreningarnas intressen tas tillvara och till att släktforskarrörelsen är en kraft att räkna med.

Släkthistoriskt Forum utkommer med fem välfyllda nummer om året och en årsprenumeration kostar endast 275 kr.

Lär mer om tidningen här

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

I veckans porträttfynd möter vi en familj som skulle komma att söka lyckan utomlands – inte som så m...

Veckans gravsten – Kar de Mumma

Veckans gravsten tillhör en av våra mer välkända mångsysslare. Personen i graven kunde kalla sig såv...

Platser har blivit Minnen

Riksantikvarieämbetets digitala plattform för berättelser och minnen, Platser, har lagts ner och und...

Under det kommande året kan släktforskare och andra intresserade glädjas åt dubbelt så många tidning...

I den senaste boken utgiven av Sveriges Släktforskarförbund berättas den svenska adelns historia, me...

Fler artiklar