tema 2 2019
I årets andra nummer av tidningen Släkthistoriskt Forum är våra företagsamma förfäder i fokus. Hur var villkoren för företagandet förr? Och hur kan vi ta reda på mer om företagen i släkten?

Eva Johansson berättar historien om Sveriges äldsta familjeföretag, som har funnits i samma släkt i hela 350 år och i Anders Johnsons artikel Finansens dynastier möter vi finans-sveriges mäktigaste familjeföretag, några av dem aktiva än i dag.

Mördarjakt med DNA

DNA fraganDet är väl inte många av oss som har missat att den amerikanska polisen i dag jagar seriemördare med hjälp av släktforskares DNA. Sedan polisen i Kaliforninen för drygt ett år sedan lyckades ringa in den fruktade seriemördaren kallad "The Golden State Killer" har en våg av kalla fall äntligen fått sin lösning.

Men hur går det egentligen till när polisen jagar misstänkta med hjälp av släktforskares DNA och vad händer i Sverige? Det reder Peter Sjölund ut i DNA-frågan.

anka i guldram

1600-talets företagsamma änkor

Änkor gavs tidigt rättigheter som inga andra kvinnor hade – nämligen rätten att få driva familjeföretaget vidare, tjäna sina egna pengar och nästan räknas som fullvärdiga medborgare.

I Kekke Stadins artikel om företagsamma änkor får vi träffa några av 1600-talets driftiga änkor, En mäktig postmästaränka, driftig krukmakaränka och så Ulrika, prästhustrun som konserverades inte mindre än tre gånger.

Äkeruberktenskap på annons

Till alla gamla ungkarlar!
En fattig flicka frågar här Om Ni i henne kan bli kär ... Hon har väl fel – men inga brister Och känner ej till ”Qvinnans lister”, Kan sy och väfva – laga husmanskost Och brygga, baka, göra ”sötmjölksost”. Hvad mer? – Ni veta får om svar Ni ger Till ›Jönköping› och Fröken A. Melér. (1890)

Vårkänslorna spirar i Olle Söderströms artikel om äktenskapsfiske genom annonsering kring förra sekelskiftet.

Så firar vi Gravstensinventeringen som fyller 40 och möter Arvidsjaurs släktforskarförening som har jobbat stenhårt för att dokumentera kommunens alla gravstenar. Vi beger oss till Västerbotten för att få reda på vad du med rötter där inte bör missa. Ett par kluriga släktforskargåtor har fått sin lösning och som vanligt har våra recensenter satt tänderna i några intressanta nya titlar. Missa inte det!

SHF omslag 2018

Allt överskott tillbaka till släktforskarna

Släkthistoriskt Forum är tidningen för dig som älskar släktforskning. Den ges ut av Sveriges Släktforskarförbund och har sedan 1970-talet gett en röst åt släktforskarna själva. Genom åren har den numera anrika tidningen visat vägen i den snabba utvecklingen av släktforskning som hobby och vetenskap.

Visste du att magasinet är icke vinstdrivet och allt överskott går tillbaka till förbundets verksamhet?

Genom att prenumerera på Släkthistoriskt Forum bidrar du till att nya, spännande släktforskningsprodukter kan tas fram, att föreningarnas intressen tas tillvara och till att släktforskarrörelsen är en kraft att räkna med.

Släkthistoriskt Forum utkommer med fem välfyllda nummer om året och en årsprenumeration kostar endast 275 kr.

Lär mer om tidningen här

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Apples nya operativsystem Catalina, som många Mac-användare redan har uppdaterat till, har visat sig...

Veckans gravsten – Sigge Stark

Veckans gravsten tillhör Sveriges första kvinnliga travkusk som också var en av sin tids mest lästa ...

Släktforskningsföretaget Arkiv Digital fortsätter att komplettera sin bilddatabas med lokala registe...

Veckans porträttfynd föreställer inte bara en kvinnlig banbrytare och modern till en sedemera världs...

Veckans gravsten berättar om en folkskollärare, kantor och organist verksam i Västra Alstads församl...

Fler artiklar