FVMF finska vinterkrigetTre okända militärer övningsskjuter med pistol vid Svenska frivilligkåren i Finland, F 19. Foto: Okänd fotograf/Flygvapenmuseum

Han fick en krigshjältes begravning som sades vara den största i Färgelanda kyrkas historia. Men kulan som dödade honom kom inte från fienden, den avfyrades ironiskt nog av en kamrat i det egna kompaniet som ett sätt att fira freden på det finska vinterkrigets sista dag.

Erik Harald Johansson föddes den 16 november 1914 i Frändefors, Dalsland. Hans föräldrar var torparen Karl Johan Johannesson (1890-1963) och Albertina Lilja (1885-1964). I familjen fanns även systern Margit Viola (1919-1986). Familjen flyttade 1921 till Färgelanda och Erik var bosatt där till sin död förutom några månader 1938-1939 då han var bosatt i Dals-Ed och stod där som jordbruksarbetare. Han ska ha arbetat som kalkarbetare i Färgelanda.

Frivillig i finska vinterkriget

Andra världskriget bröt ut i september 1939 i och med Tysklands och Sovjetunionens anfall på Polen. De båda länderna hade delat upp Europa mellan sig och Finland hamnade under den sovjetiska intressesfären. Den 30 november anföll Sovjetunionen Finland, men redan innan detta skedde hade frivilliga börjat anmäla sig i Sverige för att hjälpa Finland i sitt försvar. I december 1939 anlände de första svenskarna av de drygt 8 000 som kom att ansluta sig före vapenstilleståndet i mars 1940. Av dessa stupade 33 och 50 sårades.

Erik var en av de som anmälde sig och efter kompletterande militär utbildning hamnade han i Märkäjärvi, där svenskarna avlöste finska trupper och svarade för att den livsviktiga järnvägen mellan Sverige och Finland hölls öppen. Finland gjorde ett överraskande hårt motstånd, men efter några månader blev övermakten för stor och landet tvingades be om fred. Den 13 mars 1940 slutade vinterkriget.

182 93418 erik johanssonErik Johanssons gravsten. Foto: Kurt Aronsson.Död i fredsyran

När soldaterna i Eriks kompani fick höra nyheten började många av dem att tömma sina gevärsmagasin i luften för att fira freden. Erik och några kamrater låg och vilade sig i ett tält. När han hörde skottlossningen reste han på sig och träffades av ett vådaskott och avled omedelbart.

Ytterligare fem svenskar stupade vid Märkäjärvi på krigets sista dag. Eriks kropp fördes tillbaka till Sverige där han begravdes den 7 april 1940 på Färgelanda kyrkogård. Begravningen beskrivs som den största i Färgelanda kyrkas historia. Gravens plats är kvarter 12, gravplats 122. På hans gravsten står inskriptionen Stupade vid Märkäjärvi i kampen för Finlands frihet den 13 mars 1940.

Här hittar du hans gravsten i Gravstensinvernteringen.

Tack till gravstensinventeraren Kurt Aronsson.

Minnesstenar 1940Minnesstenar över stupade inom Svenska frivilligkåren 1940 kring Märkäjärvi. Eriks namn står långt ner i högra spalten. Foto:Olle Gustavsson [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Annonser