1658 granna sockenBild: Kammarkollegiet Grev- och friherreskap (F, R) 88 (1652-1659) Bild: 590. Bild-id i Arkiv Digital: [AD bild id v913862.b590].
Det är inte särskilt stort till omfånget, men det är hett efterlängtat – nu har Arkiv Digital nyfotograferat källmaterial från 1600-talets Braheska grevskap.

För många släktforskare med anor i det Braheska grevskapet, som under 1600-talet var beläget i området kring sjön Vättern, har realiteten länge varit att det finns en lucka i mantalslängderna mellan 1645 och 1681.

Nu har Arkiv Digital nyfotograferat de mantalslängder som finns i grevskapets socknar både i Småland, Västergötland och Östergötland. Det handlar om åren 1652, 1657-1659. I många fall både välskrivna och detaljerade längder. Dessutom finns räkenskaper och saköreslängder i materialet. Som bonus finns också en längd för ett annat grevskap; 1678 års mantalslängd för Läckö om fattande Kinne och Kållands härader i Västergötland.

Fyller lucka

Det är en glad nyhet för alla med anor som ”uppslukats” av grevskapet under 1600-talet. Fylliga mantalslängder finns för åren 1643-1645 och därefter är det tomt ända till grevskapets upphörande i och med reduktionen 1680. De nyfotograferade längderna spelar en stor roll för att fylla den luckan för släktforskare.

Det finns troligtvis fler platser i Sverige där källäget påverkas av grev-och friherreskap. De fungerade delvis som egna små kungariken i Sverige där man förde sina egna böcker. Därför kan källorna från dessa ibland vara svåråtkomliga i dag.

Det Braheska grevskapet var detsamma som Visingsborgs grevskap och omfattade 836 mantal i både Västergötland, Östergötland och Småland när det var som störst.

Tack till släktforskaren Olle Elm som länge legat på flertalet aktörer för att materialet ska göras tillgängligt.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

I dag är det Veterandagen, som firas för att hedra dem som har deltagit i militära eller civila huma...

Den som letar efter släktingar i Jönköpingstrakten kan nu glädjas åt fler poster för de tidigare å...

Sveriges Släktforskarförbunds nyhetsbrev Angeläget ges ut två gånger om året och innehåller viktig i...

MyHeritage är ett av de största släktforskningsföretagen på den svenska marknaden, inte minst när ...

Nu är det bara några få dagar kvar att söka i Kungliga bibliotekets tidningsdatabas, så det gäller...

Fler artiklar

Annonser