2019 1 omslag m skuggaI det nya numret av Släkthistoriskt Forum, som landade i tusentals brevlådor under gårdagen, får du bland annat veta mer om skolarkivens guldkorn, värmländska anor, hur du tyder 1800-talshandstil och kartlägger dina döda släktingars dna.

Det var en mycket liten del av Sveriges befolkning som gavs möjligheten att ägna sig åt högre studier. Men de som hade turen att få läsa vid något av landets högre och lägre läroverk dokumenterades å andra sidan grundligt och för dig som är nyfiken på din anfaders personlighet är skolarkiven en källa som inte får missas. I skolarkiven kan du följa din anas för- och motgångar genom skolåren i flera olika källtyper.

Men det var inte bara högskolestudenter som dokumenterades. Även i arkiven efter folkskolorna hittar du noteringar om hemförhållanden, betyg och uppförande. Så även "obildade" anor kan du lära känna bättre genom skolarkivens skatter.tema skola

hargomma nordiska museet2Hårgömma i en brosch. Foto: Lisa Gartz/Nordiska museetRekonstruerat dna

I varje nummer av Släkthistoriskt Forum får du som dna-släktforskar inspiration och vägledning.

Vår dna-expert Peter Sjölund besvarar i det här numret frågan om det går att få fram dna från avlidna släktingar genom till exempel en hårlock eller ett frimärke. Som vanligt får vi dessutom handfasta tips på hur vi får ut mer av vår dna-släktforskning, även utan fysiska lämningar efter våra föregångare.

Tyd 1800-talsstilen

Blev han verkligen halshuggen? Och vad menades med stenpassion? I det här numret har det blivit dags att lära oss hur vi tyder 1800-talets skiftande handstilar – och hur vi tolkar det som skrevs.

I vår artikelserie om lokal släktforskning har turen kommit till finnskogarnas och järnbrukens Värmland. Vad bör du med värmländsk släkt känna till? Det får du veta i det här numret.

I slutet av förra året släpptes många spännande boknyheter och även många avhandlingar av intresse för släktforskaren. Därför avslutar vi numret med en bokspecial där sockenstämmor, begravningsplatser och kontaktannonser får ta plats. Missa inte det!

Inte prenumerant?

Här kan du läsa mer om numret och börja prenumerera

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Vi ses i Borås!

Ska du besöka Släktforskardagarna i Borås i helgen? Då är du varmt välkommen till Sveriges Släktfors...

Veckans gravsten tillhör en man som fick betydligt mer än sin beskärda del av sorger i livet, till s...

Nu är det mindre än en vecka kvar till årets mest efterlängtade händelse i släktforskarvärlden. Borå...

På veckans porträttfynd hittar du en driftig småländska som tog sig an kung Oskar II:s oäkta son. El...

Nu finns rotemansregistret tillgängligt i Arkiv Digital. Rotemansregistret består av drygt 6,3 miljo...

Fler artiklar

Annonser