slaktforskningensdag 2019En bildtext

Lördagen den 19 januari firar vi Släktforskningens dag över hela landet. Årets tema är Fotografiet och släktforskningen och många släktforskarföreningar planerar något alldeles särskilt. Ta chansen och träffa andra intresserade och få hjälp av erfarna släktforskare. Att mötas och diskutera är en ovärderlig källa till kunskap!

Här kan du hitta vad som händer nära dig!

Ställ fotografiet i centrum

Fotografier berikar släktforskningen på olika sätt. Porträtt konkretiserar den bild av människor som släktforskaren får genom de skriftliga källorna, naturligtvis genom att visa hur personer faktiskt såg ut men också genom att illustrera kläder och modedetaljer under olika epoker. Intresset för förbundets databas Porträttfynd, som hela tiden växer, liksom för andra porträttdatabaser är stort.

Bilder av byggnader och lokalsamhällen ger oss chansen att uppleva de miljöer som anfäder och anmödrar levde i. Här spelar hembygdsrörelsen liksom lokala och regionala museer och den dokumentation som gjorts och görs där en viktig roll.

Här är tio tips på fantastiska bildsajter som kan ta dig närmre dina släktingar.

portrattNyhet - bok om porträttfynd!

Passande till Släktforskningens dag finns nu boken Porträttfynd - fotografer och fotografier 1860-1920 att beställa i Rötterbokhandeln.

Om boken

På 1860-talet slog fotograferingen igenom på allvar i Sverige. Fotoateljéer dök upp i varje del av landet och porträttfotografier blev ett vanligt inslag i de svenska hemmen. I den här skriften presenterar vi ett antal porträttfotografer med korta biografier illustrerade med bilder från egen produktion. Häftet innehåller även ett avsnitt om fotokonstens historia, en kort beskrivning av Släktforskarförbundets databas Porträttfynd samt tips på hur fotografier på bästa sätt ska hanteras och förvaras.

Boken är den femte i Sveriges Släktforskarförbunds skriftserie.

Du hittar den här!

 

Annonser