I slutet av förra veckan uppmärksammades DNA-släktforskning i SVT:s nyhetssändningar. DNA-experter gick ut med hård kritik mot DNA-släktforskningsföretagens etnicitetskartor, som används för att presentera kundernas genetiska ursprung.

peter sjolund webb u zwenger RGBPeter Sjölund. Foto: Ulrica ZwengerI inslaget intervjuades bland andra Peter Sjölund, som har skrivit flera böcker om DNA-släktforskning och som även är expertskribent på tidningen Släkthistoriskt Forum. Han var i nyhetsinslaget kritisk till hur företagen marknadsför så kallade etnicitetskartor stenhårt trots att det är många gånger inte stämmer alls.

En som delar hans mening är genetikprofessorn Mark E Thomas från University College i London, som tycker att etnicitetskartan i testresultaten försöker framhålla en gammaldags och förlegad syn på etnicitet, härkomst och rastillhörighet.

Läs mer och se inslaget från svt här.

Läs mer i Släkthistoriskt Forum

I det senaste numret av tidningen skrev Peter Sjölund om just etnicitetskartorna och varför man som släktforskare bör vara försiktig med att dra några slutsatser utifrån dem. Här kan du läsa artikeln.

DNA fragan nr 5 2018Klicka på bilden för att läsa artikeln

DNA från avlidna?

Släkthistoriskt Forum är tidningen för dig som släktforskar. Magasinet erbjuder spännande släkthistorier varvat med de senaste nyheterna inom släktforskarvärlden.

Kan man få fram DNA från lämningar från avlidna släktingar? Till exempel en hårlock eller från ett frimärke? Det är en läsarfråga som Peter Sjölund kommer att besvara i nästa nummer av Släkthistoriskt Forum, som utkommer den 5 februari.

Missa inte det!

SHF omslag 2018Förlängt erbjudande

Beställ din prenumeration innan den 20 januari så hinner du få årets första nummer av den klassiska tidningen som har hjälpt släktforskare med råd, tips och inspiration sedan 1970-talet.

Beställer du din prenumeration innan utgången av januari 2019 får du dessutom Släktforskarnas almanacka 2019 på köpet. Du behöver numera inte bocka i någonting, alla som beställer en prenumeration i januari får almanackan skickad till sig.

Här beställer du din prenumeration

 

Annonser