Anna i ateljen
Hur känns det egentligen att få se sitt verk i händerna på en rörd tävlingsdeltagare i bästa sändningstid? Vi frågar Anna Edin, konstnären bakom de vackra släktträden som synts i den populära tv-serien Allt för Sverige.

KyleBryanJohnson2Kyle Bryan Johnson var årets vinnare av Allt för Sverige – Att få se deltagarna rulla upp sina träd är så mäktigt. Efter programmen får jag ofta kontakt med deltagarna och de berättar vilken glädje de känner att kunna se hur allt hänger ihop. En av dem beställde till och med ett träd till sin fru, som fyllde år och även hon var svenskättling. Han ville att de skulle ha varsitt träd hemma på väggen. Det känns hedrande och overkligt att det nu finns 41 av mina släktträd i USA.

Hur gick det till när du fick uppdraget?

 – Det var ett riktigt drömuppdrag men vägen dit var helt och hållet en slump. Jag körde fast i min släktforskning på en ana på min pappas sida i Varatrakten, Västergötland. Prästen hade en riktigt klurig handstil så jag ställde en fråga om det i en släktforskargrupp på Facebook. Det svarade en kille som visste mycket om den trakten och kände till prästens handstil. Killen visade sig vara Fredrik Mejster, Allt för Sveriges egen släktforskare. Jag tog mod till mig och frågade om det fanns någon som skulle måla släktträden till kommande säsong. Det fanns det inte och jag fick uppdraget.

Vad inspireras du av?

 – Jag inspireras av djur och natur, att kunna vara med och göra skillnad och av barnbarnen som blir fler och fler. När det gäller släktträden inspireras jag särskilt av att försöka förverkliga det som mina kunder vill ha. Att förverkliga deras fantasier och visioner. Det kan vara en ladusvala, en liljekonvalj eller ett gammalt torp som blir pricken över i-et.

Barnbarn litenAnna och och barnbarnet Allrik i ateljen.

Du har inte alltid arbetat som konstnär, hur kom du in på den banan?

 – Tidigare har jag arbetat i reklambranschen som grafisk designer och illustratör. Senare som medialärare på gymnasiet. Blandat med eget företagande i reklam och illustration. När min senaste arbetsplats lades ned 2013 ägnade jag mig både åt jobbsökande och mitt växande intresse för släktforskning. Jag hade nyligen tagit DNA-test efter ett föredrag av min gamla kompis Peter Sjölund, så inspirationen var på topp. Rätt som det var trillade polletten ner – jag skulle kombinera målning med släktforskning genom att måla släktträd. I dag arbetar jag i första hand som konstnär och det känns skönt eftersom det var det jag tänkt mig när jag gick på konstskola i 20-årsåldern. Det tog 30 år att förverkliga. Jag jobbar också halvtid som politisk sekreterare. Det är väldigt intressant och är ett bra komplement till målandet.

Hur är du som släktforskare?

 – Jag släktforskar i stort sett dagligen. Är det inte pappersforskning så är det något att klura på med DNA-forskningen. Jag forskar både bakåt, framåt och på bredden. Det här med DNA gör att man får många nya vänner och att man kan hjälpas åt i sin forskning att hitta gemensamma anor. Ju mer jag forskar ju mer upptäcker jag att det finns att lära. Jag ser fram emot all forskning jag har kvar att göra!


Köp Annas släktträd i Rötterbokhandeln!

Inte bara vinnarna i Allt för Sverige har möjligheten att beundra sin släkt på väggen i form av Anna Edins vackra släktträd.

I Rötterbokhandeln hittar du flera olika modeller, från fem upp till nio generationer. Kan det kanske bli en fin julklapp till en kär släkting eller vän? Du hittar släktträden här. 

trad rb

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Den här veckans porträtt överlämnades som ett minne av föräldrarna till den äldsta sonen som skulle ...

Gravstensinventera mera

Lägg sommarens lediga stunder på något som gör skillnad för dig och framtidens släktforskare – bli g...

Veckans gravsten tillhör den framgångsrike jordbrukaren Georg Bergh som med tiden kom att titulera s...

Veckans gravsten bjuder både på en livshistoria som sträcker sig över flera kontinenter och en gåta....

Nu är det hög tid att boka biljetter till Släktforskardagarnas traditionsenliga gemensamma måltid — ...

Fler artiklar

Annonser