kronprinsessans hockeyklubbKronprinsessans hockeyklubb
Spelade din anmoder bandy i början av 1900-talet? Eller deltog någon av dina släktingar i bröd- och rösträttsdemonstrationen i Södertälje 1917? Kanske kan du då få se en skymt av dem i någon av de många journalfilmer som finns fritt tillgängliga i SVT:s Öppet arkiv - en guldgruva ingen släktforskare bör missa.

Journalfilmernas syfte var att dokumentera samtiden och därför kan vi idag för se glimtar från tidens viktiga händelser, som sammankallandet av den första riksdagen 1922, OS i Stockholm 1912, Strindbergs begravning och firandet av fredsslutet 1945.

Tidigt i dokumentärfilmandets historia förstod man att den gamla världen var på väg att försvinna för gott. Därför dokumenterades också många gamla hantverksyrken, som fortfarande på 1930-talet i vissa fall bedrevs som de hade gjort i hundratals år.

I smedjor och verkstäder


Ända till nyåret 1932 fanns till exempel den gamla bebyggelsen från 1600- och 1700-talen kvar i hörnet av Östgöta- och Bondegatorna på Södermalm i Stockholm. Här låg August Qvists hovslageri med smedja och skostall. I filmen från 1931 får vi se hur man tillverkade en hästsko och hur man skodde en häst.

Vi får också följa med till träskomakarens gård, en knappmakare, ett järnvägsbygge, ett vagnmakeri och Färgargården på Söder i Stockholm. Bland mycket annat.

Om du någon gång funderat över hur tapeter tillverkades före 1850-talet får du veta det i den här filmen från 1923.

Snöre, lina, rep – hur gjorde man det? Följ med till Hagalunds repslageri i Solna 1934.

hovslageri
Hovslageriet på Söder

Flyktingar och semesterfirare

Det är mycket diskussioner i om flyktingmottagande i dag och det var det säkert omkring 1944 också, när andra världskrigets flyktingar nådde Sverige. I en dramatiserad journalfilm från 1944 berättas om hur flyktingmottagandet kunde gå till vid den här tiden.

Journalfilmerna syftade också till att dokumentera olika delar av landet. I journalfilmen Gävlebilder 1931–1933 får vi ta del av vyer från Gävle, som Gavleån, spårvagnar, rådhuset, Folkets hus och torghandel. Till filmen hör även en porträttsvit av kända Gävlebor.

Filmen Åreveckan 1915 visar bland annat konståkare på isen nedanför hotellen, skidlöpare – bland andra kvinnliga skidlöpare i lång kjolar. Filmen ger oss en unik inblick i hur välbeställda roade sig i Åre vid den här tiden, med kälkåkning, lekar och samer som underhöll med diverse aktiviteter. Vi får även en glimt från en av Årehotellens matsalar, med sportklädda besökare kring borden.

I arkivet träffar du även luciakandidater, "skinknuttar", värnpliktiga, idrottare och förstås även gamla tiders kändisar. Här hittar ju journalfilmerna i SVT:s Öppet arkiv:

 

svt oppet arkiv

 

 

Annonser