Sundsvall webbFeststämning i Sundsvall. Fotograf Paul Lindgren. Fotografiet förvaras på Sundsvalls museum.

Nu på lördag den 10 november är det dags för årets Arkivens dag under temat fest och glädje.

I år har vi en särskilt god anledning att fira de svenska arkiven. Arkivens dag fyller nämligen 20 år och det svenska Riksarkivet inte mindre än 400 år.

Arkivens roll i vårt öppna demokratiska samhälle är att ge alla tillgång till samhällets information, såväl i förfluten tid som i nutid. Det är en av anledningarna till att vi har så goda förutsättningar för släktforskning. På Arkivens dag bjuder arkiven runt om i landet in och inspirerar till användning av arkiven. Kanske kan du hitta släktingar i arkiv som du inte tidigare känt till?

Godsaker i arkiven

Mat och dryck är ett givet inslag i all slags firande, något som uppmärksammas av flera arrangörer. Om ölbryggning genom tiderna berättas i Umeå. På Landsarkivet i Göteborg får du veta mer om festbröd och kalaskakor. Vill du veta vad det kostade att äta på Operakällaren för 100 år sedan bör du besöka Dansmuséet i Stockholm. På många håll bjuds också på extra festligt fika.

Du kan under dagen lära dig mer om cirkus, Barnens dagsfirande, festplatser, folkparker och andra samlingsställen. I Karlstad uppmärksammas Sandgrund, välkänd dansrestaurang under många år. I Upplands Väsby berättas om Bonnlunda dansbana. Danssteget från festlokal till bröllopsvals är ibland kort. Två av tio arrangemang i Norrköpings kommun behandlar just bröllopsseder och bröllop.

Mycket annat ryms också i temat. Vad har man skrattat åt under århundradena? I arkiven finns exempel på humor från förr, vilket man tar upp i bland annat Göteborg. Om fest och glädje i 1800-talets folkrörelser berättar man i Norrtälje. I Vallentuna visar tre arkiv upp dokument och bilder från midsommarfiranden förr och nu. I Kungsbacka har konstnärer från olika delar av Europa besökt arkiv och museer och tolkar historien utifrån den oskiftade byn Äskhult. I Varberg ges föreläsningen Fest, jul, död och föreningar – om människors liv i arkiv.

Lokalt firande

På många håll firas lokala jubileer just i år. I Åmål har man anledning att fira att hembygdsföreningen fyller 100, fotoklubben 70 och släktforskarföreningen 25 år. I Visby firar man att Regionarkivet Gotland fyller 40 år och att Arkivcentrum Gotland fyller 10 år.  I Vara tar man tillfället i akt att uppmärksamma att Vara kommunarkiv utsågs till Årets arkiv 2018.

Så på med fjäderboan och cylinderhatten och besök ett arkiv för att lära dig mer om fester och glädjespridande under århundradena.

Besök hemsidan www.arkivensdag.nu och se vad som händer nära dig.


A fri 0112 webbArkivens dag har sedan 1998 arrangerats i Sverige som ett nationellt arrangemang för att väcka intresse för arkivens roll och verksamhet. Bakom Arkivens dag står SASS, det vill säga Svenska Arkiv i Samverkan för Synlighet, som är en sammanslutning av Folkrörelsernas Arkivförbund, Föreningen Arkivverksamma i Landsting och Kommun, Föreningen för arkiv och informationsförvaltning, Näringslivets Arkivråd, Näringslivsarkivens Förening och Riksarkivet. Riksarkivet sköter den nationella samordningen. Sedan 2002 firas Arkivens dag den andra lördagen i november i samtliga nordiska länder.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

  Förbundskansliet och Rötterbokhandeln håller sommarstängt från och med måndagen den 8 juli och ...

Vill du få verktygen till att bli en bättre kursledare? Sveriges Släktforskarförbund arrangerar en n...

En del av er kanske minns frälsningssoldaten Anna-Lisa Öst som den sjungande "Lapp-Lisa". Men hon ha...

Rötter är en webbplats som hela tiden utvecklas och i och med bytet till den nya plattformen som gjo...

Hur hittar jag mina utomnordiska rötter, och hur jagar jag rätt på de där svårfångade stadsborna i s...

Fler artiklar

Annonser