Claes WestlingÅrets Eldsjäl: Claes Westling. Foto: Östgötatidningen

Årets örnbergspristagare presenterades tidigare i veckan här på Rötter. Men det är fler som kommer att motta utmärkelser för frötjänstfulla insatser inom släktforskningen under årets släktforskardagar.

I år är det en förste arkivarie som mycket välförtjänt utsetts till Årets Eldsjäl. Priset Årets Släktbok går till en inspirerande skapelse som utgår från Karl XII:s tid och presenterar inte mindre än 4000 nu levande ättlingar med ingifta.

Även årets gravstensinventerare, NÅDD:are och anbyrtare har utsetts. Den förening som ökat sitt medlemsantal mest hittar du längst ned. Grattis till er alla!

Nedan kan du läsa mer om pristagarna.

Årets Eldsjäl

I år är det förste arkivarien och chefen för sektionen för kunskapsutveckling vid Landsarkivet i Vadstena, fil dr Claes Westling som föräras utmärkelsen Årets Eldsjäl på grund av att han så engagerat bidragit till att öka släktforskarnas kunskap om arkivens skatter.

Claes Westling har under många varit en flitig och populär föreläsare hos många släktforskarföreningar, inte enbart i närområdet utan i hela landet. Hans specialområden är domstolsforskning, bouppteckningar, arkiv i stadsforskning samt ovanliga arkiv i släktforskningen. Han har skrivit förbundets handbok i domstolsforskning och är medförfattare till en kommande handbok i stadsforskning. Han har också medverkat i radio och TV i flera olika sammanhang.

Claes Westling har, tillsammans med Linköpings universitet varit ansvarig för universitetskurserna "Historisk arkeologi" och " Att arbeta med historiska arkiv" i Vadstena och han tilldelades 2016 Vadstena stads kulturstipendium för sitt engagemang i föreningen Gamla Vadstena och i Vadstena stadsmuseum, guideverksamheten i Vadstena och Borghamn samt sina vetenskapliga studier av staden. Bland annat i avhandlingen " Småstadens dynamik: Skänninges och Vadstenas befolkning och kontaktfält ca 1630-1660".

Årets släktbok

Georg StenfeltGeorg StenfeltTill Årets släktbok har utsetts Ätten Stenfelt – en mångfasetterad släktkrönika utgiven av Stenfeltska släktföreningen med Ulf Stenfelt som samordnande kraft. Boken har nominerats av Tjust släktforskarförening.

Det är en släktbok som gör skäl för namnet; en fyllig släktkrönika – 550 sidor – som utgår från anfadern Georg Stenfelt (bild t.h.) och hans öden under Karl XII:s krig. Olika släktgrenar presenteras i boken, bland annat Stenfeltare i Förenta Staterna, liksom begrepp och symboler med anknytning till släkten.

Att olika släktingar har författat de olika avsnitten är ett intressant exempel på hur en förening kan samla och mobilisera sakkunskap under en gemensam hatt.

Boken avslutas med ett släktregister omfattande samtliga ättlingar med ingifta, drygt 4000 personer.

Årets gravstensinventerare

På förslag av den tidigare moderatorn för Gravstensinventeringen, Barbro Stålheim, har förbundsstyrelsen utsett Pierre Nilsson, Tumba, till Årets gravstensinventerare.

Pierre har inventerat många kyrkogårdar, främst i Stockholms län, med sammanlagt omkring 24 000 gravar. Han är mycket noggrann och hans arbete kännetecknas av en hög kvalitet.

Årets NÅDD-registrerare

På förslag av projektledaren Anders Berg har Skövde Släktforskarförenings registrerargrupp, som leds av Christina Helmby, utsetts till Årets NÅDD-registrerare.

Ett antal föreningsmedlemmar har på ett föredömligt sätt arbetat tillsammans i grupp med registrering av ett stort antal församlingar, allt med mycket god kvalitet. Gruppen har förutom i Västergötland gjort insatser på många andra håll i landet.

Årets anbytare

På förslag av anbytarvärden Ulrika Palm går utmärkelsen Årets anbytare i år till två personer som genom talrika inlägg i vänlig ton hjälpt andra forskare: Åke Carlsson, Hässelby och Eva Dalin, Limhamn.

Årets pris för ökning av medlemsantal

DIS-Filbyter står som vanligt för den största faktiska ökningen (+ 93 personer).

Forskarföreningen Släkt och bygd i Bollnäs har den största procentuella ökningen (ca 47 procent).

Victor Örnbergs hederspris

Årets Örnbergspristagare är Michael Lundholm. Även han har presenterats här på Rötter.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Vi ses i Borås!

Ska du besöka Släktforskardagarna i Borås i helgen? Då är du varmt välkommen till Sveriges Släktfors...

Veckans gravsten tillhör en man som fick betydligt mer än sin beskärda del av sorger i livet, till s...

Nu är det mindre än en vecka kvar till årets mest efterlängtade händelse i släktforskarvärlden. Borå...

På veckans porträttfynd hittar du en driftig småländska som tog sig an kung Oskar II:s oäkta son. El...

Nu finns rotemansregistret tillgängligt i Arkiv Digital. Rotemansregistret består av drygt 6,3 miljo...

Fler artiklar

Annonser