pigor upplandsmuseetGustafva Bergholm och Signe, pigor hos familjen Rydin i Walmstedtska gården, Uppsala. Okänd fotograf/Upplandsmuseet. Bilden är beskuren.

Nu utlyser Arvid Lundbäcks stiftelse stipendier för tjugotredje året i rad. I år har du som vill lyfta fram kvinnor i arkiven har extra stor chans att få ett bidrag.

Fröet till Arvid Lundbäcks stiftelse såddes redan på 1970-talet av honom själv. Det var vinsten från hans framgångsrika vidiolog, en mikrofilmsläsare för hemmabruk, som skulle utgöra grundplåten till den fond som också fick bära uppfinnarens namn.

I dag är Arvid Lundbäcks fond en stiftelse som sedan 1996 årligen delar ut stipendier till forskningsprojekt som bidrar till att kulturarvet vårdas, förmedlas och förs vidare till kommande generationer.

Kriterier

För att ett projekt ska kunna få pengar från stiftelsen gäller att det ska gagna den vetenskapliga släktforskningen, vara av allmänt genealogiskt intresse och inte handla om en enskild släkt.

Resultatet ska dessutom vara tänkt att publiceras på något sätt och hur det ska publiceras ska anges i ansökan. Alla former av publikationer är tänkbara, det enda kraven är att stipendiaten anger att bidrag erhållits av stiftelsen samt att referensexemplar skänks till Genealogiska Föreningen.

Osynliga kvinnor prioriterade

I år kommer fokus att ligga på olika vinklar av forskning som syftar till att lyfta fram kvinnor i arkiv. Vi vet att det har funnits kvinnor med i alla sammanhang, men de har inte blivit synliggjorda på ett tillräckligt bra sätt. Därför prioriterar vi de ansökningarna, men det går även att söka för annat.

Din ansökan mejlar du till stiftelsens ordförande, Mats Ahlgren, på ma.ahlgren(at)telia.com senast den 1 september 2018.

Ansökan ska innehålla en kortfattad beskrivning av projektets metodik, syfte och mål, inklusive publiceringen, samt en ekonomisk kalkyl. Arvid Lundbäcks stiftelse har som regel att inte bekosta hela projekt, utan kan stå för en del av finansieringen.

Annonser