brinck webbJohan Brinck, Föreläser, guidar och skriver om Ängelholmshistoria. Foto: Dicte Helmersson

Vad gör man när man inte vill åka drygt 50 mil för att läsa ett tidningslägg som inte är digitaliserat? Man kan göra som lokalhistorikern Johan Brinck och ta saken i egna händer.

engelholms tidningI slutet av november kontaktade Johan Brinck i Ängelholm Kungliga biblioteket (KB) angående Engelholms Tidning, som utgavs under åren 1857-1858 och som KB har de enda kända exemplaren av. Han fick veta att han kunde få den digitaliserad till självkostnadspris. Det visade sig att det skulle bli billigare för honom att bekosta digitalisering av tidningen än att ta sig till Statens biblioteksdepå norr om Bålsta för att läsa den, så han slog till.

Knappt en månad senare laddades de 281 numren av Engelholms Tidning upp på tidningar.kb.se, till glädje för Johan Brinck, men även för många andra. Nya Engelholms tidning 1859-1860 visade sig vara inbunden i samma tidningslägg, vilket gjorde att även den digitaliserades och gjordes tillgänglig av KB "på köpet".

Saknas anslag för äldre dagstidningar

KB saknar i dagsläget annars anslag för att bekosta digitalisering av äldre dagstidningar – men eldsjälarna som ansvarar för samlingarna hoppas att fler ska välja att privatfinansiera de äldre upplagorna, som i vissa fall håller på att vittra sönder i bibliotekets arkiv.

Jonas.AhlbergEnligt Jonas Ahlberg (bilden till höger), projektledare på KB, finns ett visst intresse.

– Frågor har vi fått, men priset avskräcker ofta, då privatpersoner ofta vill ha mer digitaliserat än vad de har råd med.

Jonas Ahlberg förklarar att för Johans Brincks del hade tidningen en begränsad upplaga och var i gott skick, vilket gjorde att offerten landade på en kostnad som understeg vad resa och övernattning i Stockholm skulle ha kostat. Slutpriset blev dessutom betydligt under det offererade med ett sidpris på ungefär 5,15 kronor. Det som påverkar sidpriset mest är förlagans kondition och det kan skilja sig mycket mellan tidningstitlar och årgångar.

– 1850-talet är ofta i god kondition, medan åren 1880-1910 inte sällan är i bedrövligt skick och ibland kan betinga ett sidpris på upp till 40 kronor och mer, säger Jonas Ahlberg.

Att digitalisera en hel titel från mitten av 1800-talet fram till nu brukar ge ett genomsnittligt sidpris på ungefär 5,50 kronor. De stora titlarna kan ha ett sammanlagt sidantal på upp till 2 miljoner sidor enligt Jonas Ahlberg.

– Det är lätt att räkna ut att detta är långt ifrån gratis, säger han.

Bra med stödinsatser

På frågan om han tycker att fler borde följa hans exempel och privatfinansiera digitaliseringar av KB:s material svarar Johan Brinck:

– Så som villkoren är nu för finansieringen av digitaliseringen av tidningarna är det naturligtvis bra om fler har möjlighet och vilja att göra sådana stödinsatser. I princip tycker jag dock att detta är en uppgift för det allmänna – att ta hand om kulturarvet och använda den digitala tekniken för att ge så många som möjligt tillgång till de stora bibliotekens samlingar. Att göra det äldre dagstidningsmaterialet tillgängligt för alla vore ett stort bidrag och stöd till den lokalhistoriska forskningen.

Jonas Ahlberg på KB är av samma åsikt:

– Jag håller med Johan om att detta egentligen borde bekostas av det allmänna, men då de pengarna inte finns på KB så måste vi hitta andra finansieringsvägar, säger han.

Varför det blev just Engelholms Tidning (icke att förväxla med den Engelholms Tidning som började ges ut tio år senare, och som ges ut fortfarande) har sin grund i ett lokalhistoriskt forskningsprojekt:

– Jag är medlem i redaktionskommittén för Ängelholmsboken och vår bok för år 2015 hade 1800-talet som tema, och jag skulle då skriva om hur nyheterna kom till bygden.

I Ängelholmsboken berättar Johan Brinck om Engelholms Tidnings förste redaktör, Janne Damm – en inte alltför lyckad figur.

På frågan hur det känns att personligen ha bidragit till att i stort sett hela upplagan av Engelholms tidning och Nya Engelholms tidning har bevarats och tillgängliggjorts digitalt svarar Johan Brinck:

– Jag gjorde det ju visserligen av rent "egoistiska" skäl – för att på ett bekvämt sätt kunna ta del av ett annars svårtillgängligt material, och samtidigt till och med spara pengar! Men på samma gång blev ju materialet tillgängligt för alla intresserade. Så det känns utmärkt.

Digitaliserade dagstidningar på KB hittar du här: tidningar.kb.se

Läs mer om Ängelholmsboken (Ängelholm, en hembygdsbok) på:
www.hembygd.se/angelholm/om-foreningen/

Prenumerera på Släkthistoriskt Forum

Artikeln har tidigare publicerats i tidningen Släkthistoriskt Forum (nr 1 2018) – tidningen för dig som släktforskar och som ges ut av Sveriges Släktforskarförbund.

Missa ingenting! För bara 250 kronor får du som släktforskar 56 sidor tips, inspiration och nyheter direkt hem i brevlådan under ett helt år.

Beställ här – Just nu får du en snygg tygpåse på köpet! – Just nu får du en snygg tygpåse på köpet!

Annonser