imagesBild: Samuel Johnson, beskriven som den engelska ordbokens fader, målad av Joshua Reynolds(1723–1792.

Många släktforskare som vill fördjupa sina kunskaper inom olika områden söker sig till den akademiska litteraturen. Inom ämnet historia publiceras varje år en rad avhandlingar och rapporter som är av intresse för dig som vill veta mer om den historiska verklighet dina släktingar levde i.

I Släkthistoriskt Forum nr 1 2018 tipsar Eva Johansson om tre doktors­avhandlingar som samtliga finns i fulltext på nätet:

Acceptans eller utstötning? – Ogifta mödrar i Ångermanland 1860–1940

Författare: Robert Eckeryd

Umeå universitet

Doktoranden har studerat faderskapsmål vid Sollefteå, Nordingrå och Nordmalings tingslag. Hans utgångspunkt är vilken konsekvens de utomäktenskapliga barnen fick för sina mödrars levnadsförhållanden och livsvillkor. Domböcker och kyrkböcker ligger till grund för studien och en faktor som undersökts är de ogifta mödrarnas senare äktenskaps­mönster.

Vadstena krigsmanshus – En studie av den svenska kronans inrättning för sårade och gamla soldater cirka 1640–1780

Författare: Erik Pettersson

Linköpings universitet

Soldater som sårats i tjänst och soldater som avskedats kunde få sin försörjning från Vadstena krigsmanshus. Avhandlingen belyser krigsmanshusets historia, varför det inrättades, vilket understöd soldaterna fick och till slut varför det stängdes.

Erik Pettersson har studerat krigsmanshusets arkivhandlingar på Krigsarkivet.

Toleransens gränser – Religions­politiska dilemman i det tidiga 1700-talets Sverige och Europa

Författare: Johannes Ljungberg

Lunds universitet

Avhandlingens område är den religiösa pietismen och hur den och dess utövare tolererades i det tidigmoderna svenska samhället. Pietisterna sågs som avvikare och ett hot mot både världslig och andlig överhöghet. Kunde de tolereras?

Prenumerera på Släkthistoriskt Forum

I varje nummer av Släkthistoriskt Forum recenseras nya böcker om släktforskning och angränsande ämnen av våra kunniga recensenter. Missa ingenting! – För bara 250 kronor får du som släktforskar 56 sidor tips, inspiration och nyheter direkt hem i brevlådan under ett helt år.

Just nu får du en snygg tygpåse på köpet! Börja prenumerera i dag

omslag 1 2018shf 1 2018 uppslag webb

Annonser