omslag 1 2018Var släktingen du nyss hittat en herr, munsjör eller bara arbetskarl? Var en fröken alltid av adlig börd? Årets första nummer av Släkthistoriskt Forum tar oss med in i titulerandets värld. För dig som släktforskar är titeln mer än en pikant detalj – den berättar en hel del om dina förfäder.

Släkthistoriskt Forum nr 1 2018 tar dig dessutom med till Dalarna, där man tar släktforskning på allvar. Landskapets speciella historia har satt sin prägel på såväl bebyggelse som administration och vi tar upp de bästa ingångarna till det unika materialet för dig med anorna här.

Systrar, gruvpigor och faderskapsgåtor

Att få offra sitt liv för sina patienters skull ansågs vara ett värdigt slut för en sjuksköterska. Och det var också verkligheten för många av de kvinnor som valde att ge sig in på den relativt nya yrkesbanan omkring förra sekelskiftet. Släkthistoriskt Forum berättar vidare om sjuksköterskorna i släkten.

shf 1 2018 uppslag webb

Det här numret bjuder också på en djupdykning under jord: Olle Söderström berättar om en grupp kvinnor som till skillnad från sjuksköterskorna osynliggjorts i källmaterialet – de som arbetade i gruvan.

Faderskapsgåtor har vi alla i släktträdet, vissa på närmare håll än andra. Lös dem med DNA! – Peter Sjölund berättar hur.

I nöd och lust...

NMA.0028323 webbVare sig det handlade om ljuv musik, ett gott parti eller nödvändigt ont så hade äktenskapet en stor betydelse för våra släktingars – och i förlängningen våra egna – livsöden. Att bröllopet ofta firades med pompa och ståt kanske inte är att undra på.

I nästa nummer, som utkommer i början av april, återupplever vi våra anfäder och anmödrars heliga allianser och tittar närmare på vad som finns bevarat om dem i arkiven.

Att prenumerera är det bästa sättet att förvissa sig om att inte missa något nummer av tidningen. För bara 250 kronor får du som släktforskar 56 sidor tips, inspiration och nyheter direkt hem i brevlådan under ett helt år.

Just nu får du en snygg tygpåse på köpet! – Börja prenumerera i dag

Bild: Brudparet Olinus och Berta Nilsson från Transtrand på midsommar. Fotograf Åkerman Olsson, Lars. Bildkälla: Nordiska museet

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Såg du ett stämningsfullt luciatåg i morse? Kanske blev det i alla fall lite skönsång och en lusseka...

Följ släkten Bildt genom 800 år

Digerdöden, konkurser, krig och katastrofer. Och inte minst romantik värdig en Hollywoodproduktion –...

Veckans gravsten – Alfred Nobel

Alfred Nobel (1833-1896) är en av världens mest kända svenskar. I dag på hans dödsdag delas Nobelp...

Under julen är det många av oss som har lite tid över och hälsar på släktingar. Passa då på att doku...

Centrala Soldatregistret uppdateras kontinuerligt och under det senaste året är det framför allt de ...

Fler artiklar

Annonser