Utrikesdepartementets arkiv, numera på Riksarkivet, innehåller många pärlor för en släktforskare. Av särskilt intresse för den som söker sin släkt i andra länder är de svenska konsulatens hemskickade handlingar. I konsulatsarkiven finns det många godbitar, varav de allra mest matnyttiga förmodligen är de s.k. Nationalitetsmatriklarna, en sorts "husförhörslängd" över svenskar och svenskättlingar i respektive konsulats ansvarsområde.

Nationalitetsmatriklarna ger mer eller mindre utförlig information om de enskilda utvandrarna, deras äktenskap, barn, adresser, flyttningar, dödsfall o.s.v. En del matriklar, som t.ex. Hamburg och Lübeck,
innehåller tusentals poster medan andra kanske bara har något hundratal. När det gäller just Hamburg och Lübeck är det stora skaror av "arbetsvandrare" som kommer till Tyskland för att arbeta i jordbruk. Där finns också gott om gesäller och hantverkare troligen reser in i landet för att bygga på sina yrkeskunskaper.

Matriklarna från konsulatet i London omfattar i stort sett endast sjömän som rapporterats in som döda till sjöss eller i främmande länder.

Det mesta är lättläst, men det skadar inte med lite geografiska kunskaper, alternativt nyfikenhet, för att rätt tyda och förstå ortsangivelserna. Att registrera dessa medborgare i förskingringen är ett både exotiskt och stimulerande arbete, men fallgroparna är många. Var och en bör därför vara medveten om att feltolkningar kan ha gjorts vid indexeringen.

Projektet

Nationalitetsmatriklar har på förbundets förslag digitaliserats av MKC i Fränsta. För att göra detta fantastiska material mer tillgängligt har i handlingarna nämnda personer och orter indexerats, ett arbete som kunnat genomföras med hjälp av frivilliga krafter. Databasen ”Nationalitetsmatriklar” är utvecklad av Sveriges Släktforskarförbund med ekonomiskt stöd från Rötters Vänner.