Medborgarskapshandlingar, även kallade "Förbehåll".

Bakgrunden till skapandet av dessa dokument var en ny lag från den 10 oktober 1894 om förvärvande och förlust av medborgarrätt. Den stora emigrationsvågen skapade uppenbarligen ett behov av att dokumentera vilka av alla emigranter, som fortfarande kunde betraktas som svenska medborgare. Gränsen sattes till 10 år. Hade man varit frånvarande längre tid än så förlorade man sitt medborgarskap, om man inte till närmaste konsulat inkom med ett förbehåll om att få behålla det.

Ansökningarna, eller snarare ”förklaringarna”, om förbehåll är författade efter en mall, och är mycket utförliga. Innehållet varierat dock men de flesta har följande uppgifter: Sökandens namn, födelsedatum, födelseort, utvandringsår, föräldrar och deras födelsedata och födelseort, maka/make med födelseuppgifter och alla barn födda i Sverige eller utomlands, inkl deras födelsedatum och födelseort. Dessutom finns ofta en förklaring om var sökanden har vistats under åren sedan utvandringen, uppgifter som är ovärderliga och som inte kan hittas i andra källor.

Förbehållen omfattar över 10.000 akter och med kanske i genomsnitt fyra personnamn i varje akt kommer det att handla om en mycket stor databas med säkert över 20.000 poster. En del av samlingen handlar givetvis om svenskar i USA, eftersom det var där den överlägset största delen av de svenska emigranterna hamnade. Dock inte så stor del som det procentuellt borde vara. Detta beror säkert på att svenskarna i USA redan efter 7 år hade möjlighet att bli amerikanska medborgare, och därför inte var så intresserade av att fortsätta vara svenskar. I stället är det länder som Tyskland, Danmark, England, Ryssland och Finland som dominerar. Exotiska är onekligen inslagen från Sydamerika, Afrika och Asien, för att inte tala om en och annan ”Jerusalemfarare” eller affärsmän i Mexico eller Rio de Janeiro.

Projektet

Utrikesdepartementets arkiv, numera på Riksarkivet, innehåller många pärlor för en släktforskare. Av särskilt intresse för den som söker sin släkt i andra länder är de svenska konsulatens hemskickade handlingar.

Nationalitetsmatriklar och Medborgarskapshandlingar har på förbundets förslag digitaliserats av MKC i Fränsta. För att göra detta fantastiska material mer tillgängligt har i handlingarna nämnda personer och orter indexerats, ett arbete som kunnat genomföras med hjälp av frivilliga krafter.