kvartett
På grund av tekniska problem ligger Rötters databas Porträttfynd för tillfället nere. Vi beklagar detta och ger här lite tips på vad du kan göra under tiden.

Vi hoppas kunna lösa problemet och öppna upp databasen igen så snart som möjligt. Men vi beräknar att det kan ta upp till några veckor.

Vi passar på att tacka för ert tålamod.

Digitalisera släktens bilder medan du väntar

Att bevara släktens bilder digitalt innebär lite pyssel, men är väl värt tiden vi lägger ner. Du kan till exempel skapa din egen fotodatabas över släktingarna, använda deras porträtt för att levandegöra dem i till exempel en blogg, på din hemsida eller i en tryckt släktbok. Eller varför inte låta trycka ett släktalbum som en fotobok att ge i julklapp till en yngre släkting?

Passa på nu när det snart är adventstider och du kanske träffar släktingar: Be att få låna deras gamla fotoalbum och skanna in släktporträtten. Har du en smart telefon med bra kamera kan det även fungera att skanna bilderna med den. Läs mer om det här (scrolla nedåt).

Därför ska du ladda upp bilderna i Porträttfynd

Just nu är det alltså inte möjligt att ladda upp sina bilder i Porträttfynd, men när det tillfälliga problemet är löst finns många goda anledningar att göra det. Här är några av dem:

  • De är bevarade för framtiden. Det kan vara svårt att tänka på, men någon gång kommer vi alla att ha lämnat jordelivet. På Porträttfynd kommer din släkts bilder ligga kvar, till dina ättlingar och framtida släktforskares stora glädje.
  • Dina porträtt av släktingar du vet namnet på kan hjälpa andra släktingar att få klarhet i vilka de okända personerna i deras fotoalbum är. Här kan du läsa mer om hur det går till. Omvänt kan också du få hjälp att identifiera porträtt av okända släktingar genom de identifierade porträtt som andra har bidragit med till databasen.
  • Du kan enkelt dela ditt album med dina nära släktingar och släktforskare med gemensamma anor.