Regeringens planer på att slopa Riksarkivets digitala forskarsals betalvägg kan tyckas vara en god nyhet för alla. Sverige skulle i så fall få en situation som mer liknar våra grannländers, där riksarkivens digitala material finns fritt tillgängligt på nätet. Men för släktforskningsföretaget Arkiv Digital kan beslutet innebära början till slutet.

Togs upp på stämman

I en motion till Sveriges Släktforskarförbunds årsstämma reagerade även föreningen DIS (Datorhjälp i släktforskningen). Föreningens ordförande, Daniel Berglund, &nbsp"uttryckte en oro för konsekvenserna om Arkiv Digital "försvann från banan". På stämman som gick av stapeln i samband med Släktforskardagarna i Halmstad beslutades att förbundets uppdrag blir att verka för att en så bra lösning som möjligt kommer till stånd.

- Vi väntar med spänning på regeringens ställningstagande i budgetpropositionen, som lämnas den 20 september. Efter det träffar vi Arkiv Digital för att diskutera läget, säger Sveriges Släktforskarförbunds ordförande Erland Ringborg.

Här kan du ta del av vad som sades på Sveriges Släktforskarförbunds årliga stämma.

Sammanfattning av läget

Att frågan väcker heta känslor framgår tydligt när man läser Roland Classons artikel i Helsingborgs Dagblad. Bland annat har han intervjuat företrädare för Arkiv Digital och Riksarkivet.

Här kan du läsa artikeln.

AD sfd 2017 webb

Fr.v:&nbsp"Arkiv Digitals Jan Aronson (ordförande) och Håkan Skogsjö (styrelseledamot) Foto: Roland Classon

Annonser