ettawebb

Snart är det här -
det fullmatade sommarnumret av Släkthistoriskt Forum!

Att prenumerera är det bästa sättet att förvissa sig om att inte missa något nummer av tidningen.

För bara 250 kronor får du den i brevlådan under ett helt år. Du kan dessutom välja mellan två fina premier: "Släktforskarens lilla faktabok" eller "Släktforskarens lilla faktabok 2".

Du hittar erbjudandet här!

Guldkorn i arkiven

Årstiden till trots är det arkivens värld vi djupdyker i. Gör som oss och ägna sommarens regniga dagar åt att slå in på nya, spännande stigar i släktforskningen!

I artikeln "Källorna du inte visste fanns" går Eva Johansson igenom en lång rad mer eller mindre okända arkiv som ligger och väntar några klick bort på nätet. Kanske är det i något av dem du gör det stora fyndet?

Riksdagens arkiv och samlingar, som ligger i källaren under maktens korridorer, är fulla av skatter. Här finns alltifrån sällskapsspelet "Full sysselsättning" till originalhandlingar från kampen för kvinnlig rösträtt och hyllmeter efter hyllmeter med riksdagstryck. Vi hälsar på riksdagens arkivarier och pratar med dem om smarta arkivknep och vilken information man kan hitta om släktingar som suttit i riksdagen.

Under 1800-talet och början av 1900-talet klev uppfinnarna fram som de nya folkhjältarna i Sverige. Fartygspropellrar, säkerhetständstickor och Västerbottensostar såg dagens ljus. Följ med på en resa genom teknikoptimismens Sverige och lär dig att hitta anornas gamla patent.

tema

Urgammalt DNA, namnskick och emigrantjakt

Att presentera långa, raka släktlinjer är inte alltid så lätt, i synnerhet inte när det gäller kvinnor. Med DNA-teknikens hjälp har Peter Sjölund och hans medforskare kartlagt två säkra mödernelinjer som sträcker sig tillbaka till en och samma anmoder: Margareta Hansdotter Säbråzynthia som levde i början av 1600-talet. För landsköpmannen Gulle, verksam under 1400-talet, kan ännu längre linjer presenteras. Missa inte de båda artiklarna om DNA:s fantastiska möjligheter!

Inom kort träder en ny svensk namnlag i kraft. I artikeln "Snart kan alla heta dotter" tar vi oss närmare titt på vad den kan komma att innebära för framtidens släktforskare, liksom hur namnskicket har fungerat förr i tiden och hur det påverkar oss som släktforskar i dag.

En ny bok om Emigrantforskning på nätet finns som bekant ute, och vi fördjupar oss i ämnet även i Släkthistoriskt Forum. Ta del av emigrantforskaren Anna-Lena Hultmans bästa tips och läs om hur släktforskaren Håkan Vitestam hittade sin okända morfar i USA.

inlaga

Allt inför Släktforskardagarna och mycket mer

Dessutom i Släkthistoriskt Forum 3/2017: Vi berättar hur du kunde ha sett ut om du levde på 1880-talet, hjälper dig att ladda upp inför Släktforskardagarna och mycket mer. Allt som allt består tidningen av 56 sidor tips, inspiration och nyheter för dig som släktforskar.

Sommarens bästa läsning!

Annonser