300px Migrationscentret loggaSvenska Migrationscentret i Karlstad har ansökt om konkurs. Konkursansökan lämnades in till Värmlands tingsrätt på torsdagen, skriver Nya Wermlands-Tidningen på nätet.

Den ideella föreningen har tidigare hetat Emigrantregistret och Sverige Amerika Centret. År 1960 började arbetet med att dokumentera den stora utvandringen från Sverige till Nordamerika, något som hjälpt många människor att spåra sina rötter under årens lopp.

Namnbytet till Svenska Migrationscentret skedde 2013 i samband med att inriktningen breddades. Fokus har sedan dess legat på såväl emigration som immigration och centret har bland annat arbetat för att bevara historier om dem som flyttar till Sverige i dag. Sverige Amerika Centret har dock funnits kvar som en del av verksamheten.

Under 2013 och 2014 expanderade Svenska Migrationcentret kraftigt och lokalkontor etablerades över hela landet. Mellan 200 och 240 personer medarbetare berörs av konkursen, skriver Nya Wermlands-Tidningen och berättar vidare att föreningen enligt konkursansökan har skulder på 12,5 miljoner kronor.

Vad som ska hända med det rika material som föreningen har i sin ägo är oklart. Verksamhetschef Barbro Färnström har uppgett för Nya Wermlands-Tidningen att det kan finnas intressenter.

Läs mer om konkursansökan här.

Annonser