mini3I början av nästa vecka når årets första nummer av Släkthistoriskt Forum sina prenumeranter.

Teckna en prenumeration nu - för bara 250 kronor får du släktforskarvärldens mest oumbärliga tidning i brevlådan under ett helt år. Dessutom får du "Släktforskarens lilla faktabok" på köpet.

Från och med måndag, den 6 februari, kommer tidningen även att kunna köpas som lösnummer i Rötterbokhandeln.

Ordning på torpet

I dag för ordet "torp" lätt tankarna till saker som lata sommarlovsdagar, jordgubbar i bersån och vackra, såpskurade trägolv. Annat var det förr.

I Släkthistoriskt Forum 1/2017 kikar vi in genom spröjsade fönster och ser ett torparliv väsensskilt från vårt. Detta liv präglades allt som oftast av hårt arbete, ofrihet och en kultur där torparen skulle stå med mössan i hand. Vi redogör grundligt för fenomen som torpkontrakt, dagsverken och backstugusittare.

Givetvis får du också veta vad du ska tänka på när du letar efter ett torp som figurerat i din släktforskning, och hur du går tillväga för att hitta spår av dina anors torparliv i arkiven.

torpetmindre

Tidningar, hemligheter och porträtt

I det här numret av Släkthistoriskt Forum gör vi även en djupdykning i Kungliga bibliotekets tidningssamling. Vi berättar om hur digitaliseringen fortlöper, om de spännande fynd som kan göras och om de utmaningar som finns när det gäller tillgängliggörandet på webben.

I artikeln "På besök i hemligheternas kammare" får du följa med till Riksarkivet i Arninge där den svenska säkerhetspolisens handlingar förvaras. Är det möjligt att få veta om en släkting figurerar där?

I "Passion för porträtt" möter vi Omar Henriksson - mannen bakom den omsusade databasen Svenskt Porträttarkiv. Hela 400 000 gamla porträttbilder finns att botanisera bland, varav merparten inskannade av Omar själv.

inlagamindre

Fullmatat nummer

Dessutom i Släkthistoriskt Forum 1/2017: vi besöker en förening som återskapar det elden tagit, guidar dig till nätets rika flora av släktforskarbloggar och mycket mer. Allt som allt består tidningen av 56 sidor fullmatade med tips, inspiration och nyheter för dig som släktforskar.

Missa inte det!

Annonser