Här kommer äntligen alla svar till julkalendern Julnötter med Rötter. Vi vill tacka alla som har varit med och tävlat!

Vintage Happy New Year Image GraphicsFairy 1Svar julkalendern 2016

1. Den finske författaren Väinö Linna, mest känd för sin bok "Okänd soldat", skrev trilogin "Här under polstjärnan" som handlar om den finska bondesläkten Koskela. Vad heter den tredje boken i serien?

Svar: 2. Söner av ett folk (de båda andra böckerna heter "Högt bland Saarijärvis moar" och "Upp trälar".

2. I Sveriges Släktforskarförbunds tidigare lokaler på Allén 9 i Sundbyberg fanns ett café. Vad hette det?

Svar: X. Grill

3. Husdjursbeståndet i Sverige har varierat över tiden. Vilket husdjur var vanligast år 1880?

Svar: X. Får och lamm

4. När andra världskriget tog slut var det många som valde att fly eller flytta till Sverige. Varifrån kom flest år 1946?

Svar: X. Baltiska länderna

5. Att personer byter namn ställer ofta till det inom släktforskningen. Seriehjälten Fantomen hette från början Dragos när serien publicerades i Svenska Dagbladet. Vilket år bytte tidningen namn till Fantomen på honom?

Svar: 1. 1980 (tidningen publicerade t o m namnbytet på familjesidan).

6. Sveriges första landskamp i fotboll gick av stapeln 1908 och slutade med en svensk 11-3 seger. Vilket land stod för motståndet?

Svar: X Norge (som faktiskt tog ledningen med 1-0).

7. Förbundets absoluta storsäljare genom åren har varit Sveriges Dödbok. Hur många DVD-skivor av den senaste versionen, nr 6, hade sålts per 2015-12-31?

Svar: 2. Ca 9 700 (inklusive USB-minnen så blir totalförsäljningen närmare 12 000).

8. Vi pratar mycket om Rötter inom släktforskning. Vilken musikgrupp gav ut låten Rötter i början av 2000-talet?

Svar: 1. Svenska Akademien

9. Forsytesagan var en mycket populär engelsk tv-serie i slutet av 1960-talet. Boken på vilken tv-serien baserades hade filmats en gång tidigare. Vem hade den manliga huvudrollen i filmen?

Svar: 2. Errol Flynn. Filmen från 1949 hette "Förmöget folk" ("That Forsythe woman").

10. För drygt 1 000 år sedan slogs de första mynten i Sverige. Men mynt hade förekommit som betalningsmedel långt tidigare. Vem är personen på det antika myntet?

Svar: 1. Filip av Makedonien (som var pappa till Alexander den store).

11. I slutet av 1970-talet var tv-serien "Familjen Macahan" oerhört populär i Sverige. TV-serien baserades på filmen "Så vanns vilda västern" från 1962. Många roller i filmen spelades av dåtidens mest kända skådespelare. Vem av dessa tre stjärnor hade den minst omfattande rollen i filmen?

Svar: X. John Wayne (som spelar General Sherman)

12. 1901 började Nobelpriset delas ut. Postverket kom så småningom att ge ut jubileumsfrimärken med pristagarna. Vilket år startade utgivningen?

Svar: 2. 1961

13. Det som anses vara Sveriges första kungaborg är Näs på södra Visingsö. Fortfarande finns lite rester av borgen att beskåda. För att kunna besöka ön måste man ta färjan över från Gränna. Vad heter den ena av de båda färjorna?

Svar: X. Ebba Brahe

14. Att en mil i dag är 10 000 meter är ju självklart. Det gamla vedertagna måttet på mil var 10 689 meter, men det fanns även regionala varianter. Hur lång var en "småländsk mil"?

Svar: 1. 7 500 m

15. Jultomtens ursprung kommer av helgonet Sankt Nikolaus. Han är skyddshelgon för många, bland annat för?

Svar: 1. Pantbanker

16. Vad är en jul utan julmust? Ungefär hur många liter julmust dricker varje svensk i genomsnitt under december varje år?

Svar: 1. 5 liter. Receptet till julmusten är hemligt och musten har sålts sedan 1910. I december står julmusten för ca 50% av läskedrycksmarknaden. Samtidigt halveras försäljningen av coca

17. Grisen Särimner är välkänd från nordisk mytologi. Uppäten ena kvällen och färdig att tillagas dagen därpå igen. Men vem var Gyllenborste?

Svar: 1. Guden Frejs galt

18. Sverige har fortfarande inte haft någon kvinnlig statsminister. Dagens statsministerämbete tillkom när tvåkammarriksdagen instiftades 1866. Vad hette hustrun till Sveriges andra statsminister?

Svar: 2. Amalia de la Gardie

19. Vi är vana vid att Sveriges tre största städer är Stockholm, Göteborg och Malmö. Men vilken stad var Sveriges tredje största år 1800?

Svar: 1. Karlskrona

20. Inom det svenska försvaret har en mängd grader förekommit under århundradenas lopp. Men vilken av nedanstående grader var lägst?

Svar: 1. Rustmästare

21 I Esaias Tegnérs dikt om Karl XII ställdes han mot massor av "Moskoviter". Hur många var förhållandet?

Svar: X. En mot tio (Och en mot tio ställdes av retad Vasason. Där flydde vad ej fälldes" det var hans lärospån..).

22. Olika basvaror har både gått upp (oftast) och ner i pris. Vad kostade en liter mjölk 1965?

Svar: 1. 0,98 kronor

23. Var Jultomten bor är omdiskuterat och det varierar mellan olika länder vad barnen tror. Om man är barn i Danmark, var tror man oftast att Jultomten bor?

Svar: X. Grönland

24. "Kalle Anka och hans vänner önskar en god jul" är sedan starten 1960 en självklarhet i många svenska hem. Men vilket av följande inslag var med från början?

Svar: X. Lady och Lufsen

Annonser